Home » Istorie » O mumie antică înfășurată într-un cocon nemaivăzut până acum, descoperită de arheologi

O mumie antică înfășurată într-un cocon nemaivăzut până acum, descoperită de arheologi

Sursa foto: Sowada et al., PLOS ONE, 2021
Publicat: 09.02.2021

Descoperirea unei „mumii de noroi” rare din Egiptul antic i-a luat prin surprindere pe arheologi, care nu se așteptau să găsească un mort împachetat într-o carapace de noroi întărit.

Carapacea din noroi este o descoperire fără precedent ce dezvăluit un „tratament mortuar care nu a mai fost documentat până acum în arheologia egipteană”, au scris cercetătorii într-un studiu publicat online în jurnalul PLOS One.

Este posibil ca „învelișul din noroi” să fi fost folosit pentru a stabiliza mumia după ce a fost deteriorată, însă noroiul ar fi putut fi menit să imite practicile folosite de membrii de elită ai societății, care uneori erau mumificați cu materiale pe bază de rășină importate în timpul unei perioade aproape 350 de ani, de la sfârșitul Noului Regat Egiptean până la dinastia a 21-a (din 1294 î.Hr. până în 945 î.Hr.).

Așadar, de ce a fost acest individ acoperit cu noroi, și nu cu rășină?

„Noroiul este un material mult mai accesibil”, a explicat Karin Sowada, cercetător principal de la Departamentul pentru Istorie și Arheologie al Universității Macquarie din Sydney, Australia.

Teaca din noroi nu este singura ciudățenie descoperită de cercetători. Mumia, care datează din anul 1207 î.Hr., a fost deteriorate după deces și a fost chiar introdusă în sicriul greșit care era, de fapt, menit pentru o femeie care a murit mai recent, au descoperit oamenii de știință.

La fel ca multe alte mumii egiptene, „mumia din noroi” și sicriul său au fost cumpărate în anii 1800 de către un colecționar din Occident. În cazul de față, Sir Charles Nicholson, un politician anglo-australian a adus mumia în Australia.

Cineva a trebuit să repare mumia

Nicholson a donat mumia Universității din Sydney în 1860, iar astăzi aceasta este expusă la Muzeul Chau Chak Wing. Însă, se pare că persoana care a vândut artefactele l-a păcălit pe Nicholson pentru că sicriul este mult mai recent decât corpul îngropat în interiorul său, au aflat oamenii de știință.

După ce a murit, femeia a fost mumificată și înfășurată în textile. Apoi, rămășițele ei au fost deteriorate în „circumstanțe necunoscute”, posibil de către hoții de morminte, astfel că cineva a trebuit să repare mumia, cel mai probabil în decurs de o generație sau două după prima îngropare. Această performanță a inclus „reînfășurarea, împachetarea și căptușeala cu textile, iar apoi aplicarea carapacei din noroi”, potrivit Science Alert.

Un „sandviș complicat cu un aluat din noroi, nisip și paie”

Persoana care a reparat mumia a făcut un „sandviș complicat cu un aluat din noroi, nisip și paie între straturi de pânză”. La baza amestecului de noroi a fost folosit un pigment din calcit alb, în timp ce partea superioară a fost acoperită cu ocru, un pigment roșu, a precizat Sowada.

„Aparent, noroiul a fost aplicat pe straturi în timp ce era încă umed și pliabil. Corpul a fost înfășurat cu pânză, iar apoi a fost pusă carapacea și mai multe straturi de pânză”, a mai adăugat Sowada.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O mumie cu limbă din aur, descoperită de arheologi în Egipt. De ce ar fi fost adăugat „organul”

Cel mai vechi tratament ginecologic, descoperit după analizarea unei mumii egiptene

Misterul unui bărbat care a murit din cauza constipației, în urmă cu 1.000 de ani, a fost elucidat

Arheologii au reușit, în sfârșit, să vadă ce ascund la interior mai multe mumii descoperite în 1615

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase