Home » Istorie » Morminte și dovezi ale vieții zilnice din urmă cu mii de ani, descoperite în apropiere de Stonehenge

Morminte și dovezi ale vieții zilnice din urmă cu mii de ani, descoperite în apropiere de Stonehenge

Morminte și dovezi ale vieții zilnice din urmă cu mii de ani, descoperite în apropiere de Stonehenge
Sursa foto: Wessex Archaeology
Publicat: 16.02.2021

Morminte de Epoca Bronzului, ceramică neolitică și vestigii ale unei anexe misterioase în formă de „C” care ar fi făcut parte dintr-o zonă industrială preistorică se numără printre descoperirile făcute de arheologii care au desfășurat cercetări preliminare la un sit propus pentru construirea unui tunel rutier la Stonehenge.

Una dintre cele mai interesante descoperiri este un obiect unicat din șist care ar fi făcut parte dintr-un toiag sau o bâtă, acesta fiind descoperit într-un mormânt vechi de 4.000 de ani. În apropiere, arheologii au găsit locul de veci al unui bebeluș îngropat alături de un vas mic și simplu.

Șanțurile care înconjoară structura în forma de „C” conține bucăți arse de cremene, astfel sugerând prezența unui proces de prelucrare (pielărie sau fierărie) în acest loc în urmă cu mii de ani.

Multe dovezi despre oamenii care au trăit în acest peisaj de-a lungul mileniilor

La sud de centrul pentru vizitatori de la Stonehenge, arheologii au găsit ceramică neolitică cu elemente canelate, cel mai probabil lăsată acolo de oamenii care au construit monumentul circular de piatră sau l-au vizitat.

„Am descoperit multe dovezi despre oamenii care au trăit în acest peisaj de-a lungul mileniilor, urme ale vieții zilnice și a ritualurilor funerare, acestea fiind cele mai intime aspecte din viața unui om. Fiecare detaliu ne permite să înțelegem ce se întâmpla în acest peisaj înainte, în timpul și după construirea monumentului Stonehenge. Fiecare piesă face acea imagine mai clară”, a spus Matt Leivers, arheolog la Wessex Archaeology, potrivit The Guardian.

Construirea tunelului rutier pe sub Stonehenge, vehement contestată

Planul autorităților britanice de a extinde șoseaua strategică A303, care trece prin apropiere de Stonehenge, printr-un tunel de 3 kilometri este un proiect extrem de controversat. Mulți experți susțin că astfel de lucrări invazive ar produce daune dezastruoase asupra unuia dintre cele mai prețioase peisaje antice ale lumii. Totodată, proiectul ar duce la pierderea a sute de mii de artefacte.

O contestare în instanță a planului în valoare de 1,7 miliarde de lire sterline a fost declanșată anul trecut.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un monument descoperit în Scoția a fost construit în aceeași perioadă ca Stonehenge

De ce a fost construit Stonehenge

Misterul megaliţilor de la Stonehenge a fost rezolvat. Oamenii de știință au aflat locul de origine al pietrelor

Scheletul victimei unei crime „misterioase” a fost descoperit lângă un monument similar celui de la Stonehenge

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase