Home » Istorie » Un monument descoperit în Scoția a fost construit în aceeași perioadă ca Stonehenge

Un monument descoperit în Scoția a fost construit în aceeași perioadă ca Stonehenge

Publicat: 02.02.2021
Un monument descoperit în Scoția a fost construit în aceeași perioadă ca Stonehenge
Sursa foto: Historic Environment Scotland

Un uriaș monument „cursus”, un loc pentru ritualurile antice, care a fost construit în aceeași perioadă ca Stonehenge, a fost descoperit pe Insula Arran din Scoția.

Monumentele „cursus”, care au fost construite în timpul perioadei neolitice, între 4000 și 2500 î.Hr, conțin structuri lungi și dreptunghiulare, ceea ce înseamnă că au fost construite prin modificarea terenului. Structurile alungite erau adesea marcate prin stâlpi din lemn și erau folosite pentru ceremonii, cel mai probabil pentru a onora morții și venera strămoșii. În timpul acelor ceremonii, oamenii antici ar fi dat foc la acei stâlpi din lemn.

Monumentul din cazul de față, din care au mai rămas două movile paralele, conținea la un moment dat elemente din lemn, a explicat Dave Cowley, cercetătorul care a descoperit situl și arheolog la Historic Environment Scotland.

Monumentul a fost descoperit inițial în 2017

Cowley și echipa sa au descoperit monumentul pentru prima oară în 2017, în timpul unor studii aeriene a insulei scoțiene cu ajutorul tehnologiei Lidar, care dezvăluie structuri ascunse prin luminarea terenului cu lasere și apoi măsurarea luminii care este reflectată înapoi. Lidar a dezvăluit două linii aproape paralele care ajungeau până la 1,1 kilometri lungime. Arheologii au desfășurat cercetări la fața locului între 2017 și 2019, însă acele vizite nu au dezvăluit foarte multe detalii.

Deși structura este lungă, movilele individuale au o grosime de 3,3 metri și o înălțime de 0,3 metri. „Par să fie intermitente și ar fi fost construite din pământ sau turbă cu foarte puține pietre vizibile”, a precizat echipa de cercetători.

Singurul astfel de monument descoperit pe Insula Arran

Însă, este „imposibil de spus” dacă structura a fost concepută cu pauze în movile sau dacă acestea au apărut de-a lungul anilor în urma proceselor naturale. Cu toate acestea, arheologii nu cred că structura dreptunghiulară a avut un acoperiș.

Deși aproximativ 70 de astfel de monumente au fost descoperit în Scoția, acesta este singurul găsit pe Insula Arran. Așadar, ar fi fost „de mare importanță pentru comunitățile de pe insulă”, a mai spus Cowley, potrivit Live Science.

Totuși, mai există și alte tipuri de monumente neolitice pe insulă, iar structura ar fi putut face parte dintr-un monument mult mai mare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce a fost construit Stonehenge

Misterul megaliţilor de la Stonehenge a fost rezolvat. Oamenii de știință au aflat locul de origine al pietrelor

Scheletul victimei unei crime „misterioase” a fost descoperit lângă un monument similar celui de la Stonehenge

Descoperire de o „importanță fără precedent” lângă Stonehenge. Arheologii au găsit o structură mult mai mare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase