Home » Istorie » O sabie ceremonială unică, care datează din Epoca Bronzului, a fost descoperită în Danemarca

O sabie ceremonială unică, care datează din Epoca Bronzului, a fost descoperită în Danemarca

O sabie ceremonială unică, care datează din Epoca Bronzului, a fost descoperită în Danemarca
Credit foto: @Helle_ Deichmann
Publicat: 28.03.2021

Arheologii au descoperit o sabie ceremonială unică, care datează din Epoca Bronzului, în Håre, un sat de pe insula daneză Funen.

Sabia datează din Epoca Bronzului, în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, astfel că este o descoperire extrem de rară. Sabia este unică pentru că este complet intactă, de la lama din bronz până la mânerul din lemn. Chiar și fibrele în care era înfășurată au fost păstrate.

Situl a fost excavat ca parte dintr-un proiect îndelungat pentru inspectarea unei rute de 60 de kilometri pentru construirea conductei baltice de gaz natural.

Sabie extrem de rară, cu mâner din lemn de tei

Arheologii de la Muzeele Urbane din Odense se aflau în ultima etapă a săpăturilor în vestul insulei Funen atunci când au descoperit rămășițele unui așezări antice, acolo unde sabia a fost lăsată în cadrul unei ceremonii în urmă cu 3.000 de ani.

Având în vedere diversitatea materialelor folosite pentru confecționarea sa, sabia a trebuit să fie dezmembrată pentru ca arheologii să afle cum să îngrijească și să curețe fiecare piesă. Mânerul ar fi din lemn de tei, potrivit The History Blog.

Ce se va întâmpla cu sabia?

Sabia cântărește aproximativ 1,3 kilograme, iar pentru confecționarea sa a fost nevoie de o cantitate de bronz mare și foarte scumpă la acea vreme. Metalul a fost cel mai probabil importat din Europa Centrală și apoi lucrat de un fierar din zonă.

Mostrele colectate din aliajul de bronz al sabiei vor fi testate pentru a identifica compoziția exactă și locul din care a provenit. După ce studierea sabiei va fi finalizată, cercetătorii vor reasambla sabia și o vor expune la Muzeul Møntergården care are expoziții permanente despre istoria antică a insulei Funen.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O sabie importantă pentru istoria polonezilor, descoperită într-un muzeu din Bulgaria

O sabie de 5.000 de ani, ”redescoperită” într-o mănăstire din Veneţia

O fetiţă de 8 ani a descoperit într-un lac din Suedia o sabie veche de 1.000 de ani

O sabie de acum 2.300 de ani, în stare perfectă, descoperită într-un mormânt

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase