Home » Istorie » O sabie importantă pentru istoria polonezilor, descoperită într-un muzeu din Bulgaria

O sabie importantă pentru istoria polonezilor, descoperită într-un muzeu din Bulgaria

O sabie importantă pentru istoria polonezilor, descoperită într-un muzeu din Bulgaria
 Analiza a relevat faptul că sabia din secolul al XIX-lea a aparținut unui naționalist polonez. Credit foto: Ivan Tzerov
Publicat: 22.10.2020

 Analiza a relevat faptul că sabia din secolul al XIX-lea a aparținut unui naționalist polonez.

O sabie dintr-un muzeu bulgar a fost identificată ca fiind folosită de către un membru al mișcărilor naționaliste poloneze din secolul al XIX-lea.

Aceasta a fost descoperit lângă orașul Veliko Tarnovo din nordul Bulgariei, unde curatorii de la Muzeul Arheologic au văzut că avea o inscripție în polonă.

GALERIE FOTO

Un expert de la Universitatea din Varșovia a recunoscut inscripția Vivat Szlachcic Pan i fundator wojska și a concluzionat că acest tip de mesaj era folosit de patrioții polonezi în timpul Revoltei din Ianuarie împotriva stăpânirii Imperiului Țarist, notează The History Blog.

Lupta pentru libertate a naționaliștilor polonezi

Revolta din Ianuarie, 1863-1864 a fost una dintre încercările mai multor patrioți polonezi de a restabili Uniunea polono-lituaniană. Polonia rusă a fost creată din Ducatul de Varșovia la Congresul de la Viena din 1815. Regatul trebuia să fie în mare parte autonom, nominal sub conducerea Țarului, dar guvernat de propriul parlament, apărat de propria armată și cu propria sa constituție. Țarul Alexandru I și succesorul său, Nicolae I aveau alte planuri și au anulat libertățile religioase și politice ale țării și au făcut din ea un stat marionetă al Imperiului Rus.

Rezistența naționalistă la stăpânirea rusă a crescut ca urmare a înfrângerilor suferite de Rusia în războiul din Crimeea. În ianuarie 1863, aristocratul polonez pro-rus Aleksander Wielopolski, adjutant al viceregelui polonez, a ordonat recrutarea naționaliștilor polonezi în armata imperială rusă pentru servicii militare cu o durată de 20 de ani.

Acesta știa că mișcarea pentru independența poloneză va provoca o revoltă și a crezut că înrolarea tinerilor în serviciul militar va împiedica orice inițiativă. În schimb, a declanșat chiar răscoala pe care încerca să o prevină.

A fost cea mai lungă răscoală pentru unitate națională a polonezilor de sub stăpânirea rusă, dar în cele din urmă s-a stins din cauza forței militare superioare a Rusiei. Rezultatele au fost brutal: execuții, deportări în masă în Siberia, impozitare excesivă, ștergerea completă a limbii poloneze în administrație și școli și înlocuirea tuturor oficialilor guvernamentali polonezi cu ruși.

Cum a ajuns sabia unui naționalist polon în Bulgaria?

Această sabie a fost gravată în această perioadă agitată pentru Polonia și, după cum explică specialiștii, gravura a fost realizată pe o sabie tipică Uniunii polono-lituaniene din secolele XVII-XVIII-lea. După cum arată alte săbii din acea perioadă, gravarea cu diferite mesaje care îndeamnă la unitate sau trecutul Uniunii reprezenta o practică comună printre combatanți.

Profesorul Piotr Dyczek, de la Universitatea din Varșovia  a adăugat: „Sabia a fost probabil prada unui ofițer al armatei țariste care a participat la reprimarea răscoalei din ianuarie din 1863 și 1864, care apoi a dotat-o cu un mâner argintiu tipic pentru o shashka, o sabie folosită în armata rusă”.

Probabil că soldatul rus a scos sabia din Polonia după ce răscoala a fost suprimată. La acea vreme, Bulgaria se afla sub stăpânirea otomană, așa cum o făcuse încă din 1393, dar la un deceniu după Răscoala din Ianuarie, Bulgaria a trecut printr-o revoltă proprie în aprilie 1876, . Cu ocazia unei noi confruntări militare, armata imperială rusă a cucerit Tarnovo în iulie 1878. Sabia poloneză a fost probabil folosită, și cel mai probabil pierdută în acea bătălie.

Citește și:

O sabie de 5.000 de ani, ”redescoperită” într-o mănăstire din Veneţia

Top 10 săbii faimoase care au făcut istorie

O fetiţă de 8 ani a descoperit într-un lac din Suedia o sabie veche de 1.000 de ani

O sabie de acum 2.300 de ani, în stare perfectă, descoperită într-un mormânt

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase