Home » Istorie » Viața Zoiei Ceaușescu, singura fiică a soților Ceaușescu

Viața Zoiei Ceaușescu, singura fiică a soților Ceaușescu

Publicat: 17.04.2021

Zoia, singura fiică a soților Nicolae și Elena Ceaușescu, s-a născut la 1 martie 1949. Zoia a mai avut doi frați, Valentin și Nicu Ceaușescu.

Singura fiică a soților Ceaușescu a urmat cursurile Liceului nr. 24, acum Liceul Teoretic „Jean Monnet”, pe care l-a absolvit în anul 1966. Zoia a absolvit mai apoi Facultatea de Matematică, însă avea și preocupări intelectuale, fiind bibliofilă și colecționară de opere de artă. Părinții ei, Nicolae și Elena Ceaușescu nu erau de acord cu viața extrem de socială a fiicei lor. Astfel, cuplul a ordonat în repetate rânduri Securității să o urmărească pe Zoia. Nicolae și Elena Ceaușescu erau îngrijorați și de anturajul fiicei lor.

Credit foto: Agerpres

Totuși, condițiile în care Zoia Ceaușescu a primit titlul de doctor în matematică nu sunt clare.

În 1980, Zoia s-a căsătorit cu Mircea Oprean, inginer din Sibiu și profesor universitar la Politehnica din București.

Cea mai faimoasă și discutată relație a Zoiei Ceaușescu

Zoia Ceaușescu a fost asistent universitar la Facultatea de Matematică, iar apoi a devenit cercetător la Institutul de Matematică. Începând cu 1975, după desființarea institutului, Zoia a fost numită director al Institutului pentru Creație Ştiințifică și Tehnică (INCREST), acolo unde a rămas în funcție până în anul 1989. Fiica soților Ceaușescu nu a deținut funcții politice în timpul regimului comunist.

De asemenea, Zoia Ceaușescu a publicat mai multe lucrări în diferite publicații de specialitate, între 1976 și 1988, printre care American Mathematical Society și The Michigan Mathematical Journal.

Probabil cea mai faimoasă și discutată relație a Zoiei Ceaușescu a fost cea cu Petre Roman, viitor premier al României. Aventura celor doi a fost confirmată de mai multe persoane, printre care și colonelul de Securitate Dumitru Burlan. Totuși, Petre Roman a negat în repetate rânduri relația cu fiica dictatorului comunist, spunând doar că a cunoscut-o în vara anului 1971, după ce primise o bursă în Franța.

După Revoluție, Zoia Ceaușescu a trăit o viață retrasă

Colonelul de Securitate Dumitru Burlan a publicat în 2003 cartea „După 14 ani – Sosia lui Ceaușescu se destăinuie” în care a reamintit despre „plimbarea romantică și nevinovată” dintre Zoia și Petre Roman în Parcul Herăstrău. Mai mult, Elena Ceaușescu i-ar fi cerut lui Burlan să o ducă în parc pentru a-i vedea cu ochii săi pe cei doi.

Credit foto: Agerpres

În timpul Revoluției din 1989, Zoia și frații săi, Nicu și Valentin, au fost reținuți împreună, aceasta fiind acuzată de subminarea economiei naționale. Ulterior, copiii soților Ceaușescu au fost cercetați în stare de libertate.

În ianuarie 1990, a fost reținut și soțul Zoiei, care a rămas în închisoare până la data de 8 august 1990.

După aceea, Zoia Ceaușescu a trăit o viață retrasă, evitând complet presa. A revenit în atenția publicului în urmă cu câțiva ani, atunci când a cerut în instanță cărți, tablouri și bijuterii confiscate în 1989, dar și deshumarea părinților săi. Zoia a murit la data de 20 noiembrie 2006 din cauza unui cancer pulmonar în stadiu avansat. Singura fiică a soților Ceaușescu avea 57 de ani și era o fumătoare înrăită.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Trei lucruri mai puţin ştiute despre Ceauşescu care au atras batjocura străinilor. I-a dat bani lui ”J.R.”?

Expoziţie cu cadourile primite de Nicolae Ceauşescu, la Casa Ceauşescu din Bucureşti

Unul dintre cele mai bine păzite secrete înainte de 1989: data reală a naşterii lui Nicolae Ceauşescu – FOTO

Cum a instituit Ceauşescu ”starea de necesitate” ca urmare a ”acţiunilor irendentise”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase