Home » Istorie » Expoziţie cu cadourile primite de Nicolae Ceauşescu, la Casa Ceauşescu din Bucureşti

Expoziţie cu cadourile primite de Nicolae Ceauşescu, la Casa Ceauşescu din Bucureşti

Expoziţie cu cadourile primite de Nicolae Ceauşescu, la Casa Ceauşescu din Bucureşti
Publicat: 26.01.2018
O expoziţie cu obiecte primite cadou de Nicolae Ceauşescu, cu diferite ocazii, în special cele prilejuite de aniversările acestuia, este deschisă publicului în perioada 26 ianuarie - 1 martie, la Casa Ceauşescu din Bucureşti.

Expoziţia „Din istoria unei zile: 26 ianuarie” este organizată de Casa Ceauşescu în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Fundaţia Dignitas.

Într-un discurs curatorial care pune pe simeză trecutul şi prezentul, ilustrând, astfel, decenii de istorie recentă, expoziţia reuneşte peste 80 de exponate, încărcate de adevăr, purtătoare de trecut şi de memorie a istoriei. Toate primite cadou de Nicolae Ceauşescu cu diferite ocazii, în special cele prilejuite de aniversările sale, scrie Mediafax.

În expoziţie sunt incluse tablouri-portret, vase din porţelan înfăţişând diferite momente din istoria poporului român, masa pentru şah şi table oferită de Hafez El Assad, fostul preşedinte al Siriei, macheta celebrului Palat Lahore – palatul oglinzilor, perla Pakistanului, un paravan din lemn lăcuit lucrat în sidef oferit de regimul de la Phenian, un ceas Quartz Seiko stropit cu aur, o statuetă reprezentând vulturul din bronz oferită cadou de preşedintele american Gerald Ford, celebra maşină Paykan Hillman – Hunter primită cadou chiar în anul fabricaţiei sale, 1974, alături de câteva cadouri primite de Nicolae Ceauşescu în ultimii ani ai vieţii lui.

O serie de documente inedite, precum dosarul de cadre, planul desfăşurător pe ore al activităţilor zilei de 26 ianuarie 1968, cu ocazia aniversării unei jumătăţi de secol, scrisori de felicitare şi albume foto inedite înfăţişându-l pe Nicolae Ceauşescu alături de familie, chiar în spaţiile actualei expoziţii, completează parcusul curatorial, la împlinirea unui secol de la naşterea acestuia.

„O expoziţie ca o memorie a locului, ca o analiza conştientă a trecutului”, explică organizatorii acest demers, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 26 ianuarie -1 martie, de marţi până duminică, între orele 10.00 – 17.00, la sediul Expoziţiei Permanente Casa Ceauşescu, din B-dul Primăverii nr. 50.

„Casa Ceauşescu” a fost pentru un sfert de secol (1965 – 1989) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin.

Ridicată la mijlocul anilor 1960 şi cunoscută în epocă drept obiectivul Palatul Primăverii, locuinţa a fost mărită între anii 1970 – 1972. Pentru proiectarea reşedinţei familiei Ceauşescu a fost preferat arhitectul Aron Grimberg-Solari. Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll (de altfel şi principalul designer al mobilierului reşedinţei) şi de inginerul peisagist Teodosiu.

Casa Ceauşescu surprinde atât prin spaţialitate, volumetrii echilibrate, cât şi prin decorul interior luxos, confortabil, datorat arhitecţilor Robert Woll şi Agrippa Popescu. Pentru ornamentele interioare din lemn ale camerelor reşedinţei s-au folosit esenţe de lemn, de diverse culori, autohton (stejar, paltin, cireş, nuc) şi exotic (mahon, trandafir, păr african, cireş canadian).

În incinta expoziţiei se regăseşte o impresionantă colecţie de tablouri semnate de Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiaţă, George Baron Lowendal, precum şi o mulţime de tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru şi prof. Florin Pârvulescu.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase