Anne Boleyn, prima regină a Angliei executată public. A fost acuzată de adulter și vrăjitorie

17 04. 2021, 19:00

This browser does not support the video element.

Anne Boleyn a fost a doua soție a regelui Henric al VIII-lea și mama Elisabetei I. Dorința regelui Henric de a divorța de prima sa soție și a se căsători cu Anne a dus la Reforma engleză. Anne Boleyn a fost prima regină a Angliei executată în mod public.

Există unele neînțelegeri privind anul în care Anne s-a născut, cel mai probabil fiind între 1501 și 1507. Tatăl lui Anne era diplomatul și curteanul Sir Thomas Boleyn, iar mama sa, Elisabeta, a fost fiica Ducelui de Norfolk.

Anne Boleyn și-a petrecut o parte din copilărie și anii de adolescență în Europa, acolo unde a fost doamnă de onoare pentru arhiducesa Margareta din Țările de Jos. În 1514, tatăl lui Anne a aranjat ca fiica sa să devină doamnă de onoare la curtea reginei Maria, sora mai mică a regelui Henric al VIII-lea. Mai apoi, Anne a slujit-o pe regina Claude a Franței timp de aproape șapte ani.

La întoarcerea în Anglia în 1522, Anne a fost numită doamnă de onoare pentru Catherine de Aragon, soția regelui Henric al VIII-lea. Frumusețea și rafinamentul lui Anne i-au adus mulți admiratori la curte, iar până în 1523 era deja promisă lordului Henry Percy. Însă, relația a fost sfârșită de cardinalul Thomas Wolsey.

Henric al VIII-lea și Anne Boleyn s-au căsătorit în secret

Înainte să fie implicat cu Anne, Henric al VIII-lea avusese deja o relație cu sora ei, Maria. Henric a oferit numeroase cadouri și titluri lui Anne și familiei sale. Tatăl ambițios al lui Anne a devenit Conte de Wiltshire și fratele ei, lord George Rochford, a fost numit servitor la camera privată regală.

Henric al VIII-lea devenise plictisit de soția sa, având în vedere că această nu îi adusese pe lume niciun moștenitor de sex masculin. Așadar, regele a făcut apel la papa Clement al VII-lea pentru anularea căsniciei astfel încât să o poată lua de nevastă pe Anne Boleyn. Papa a refuzat anularea căsniciei pentru că îi era teamă să încalce porunca lui Carol al V-lea, nepotul lui Catherine de Aragon.

Anne Boleyn, alături de regele Henric al VIII-lea la Castelul Hever. Credit foto: Profimedia

Deși a refuzat avansurile lui Henric, Anne era deja însărcinată cu primul lor copil în 1533. În ianuarie 1533, Henric și Anne s-au căsătorit în secret, iar Henric s-a rupt de Biserica Catolică. Henric a adoptat Actul de Supremație, astfel declarându-se șeful Bisericii din Anglia. În iunie 1533, Anne a fost încoronată și a devenit regina Angliei în cadrul unei ceremonii opulente la Westminster Abbey, scrie BBC.

Relații amoroase cu 5 bărbați, printre care și propriul frate

Elisabeta, fiica celor doi și viitoarea regină Elisabeta I, a fost născută în septembrie 1533. Anne a suferit două avorturi spontane în 1534 și 1536. Atunci când Henric a descoperit că al doilea copil era, de fapt, un băiat, acesta a devenit convins că mariajul celor doi era blestemat. Henric era încă disperat după un moștenitor de sex masculin și a dat vina pe Anne pentru necazul lor. Jane Seymour, doamna de onoare a lui Anne, a devenit amanta lui Henric în timp ce acesta căuta un mod de a pune capăt căsniciei.

În aprilie 1536, Sir Francis Weston, William Brereton, Mark Smeaton, Sir Henry Norris și fratele lui Anne, lord Rochford, au fost arestați sub suspiciunea că ar fi avut relații amoroase cu regina.

Care au fost ultimele cuvinte ale lui Anne Boleyn?

Anne a fost anchetată de o comisie secretă din care a făcut parte chiar tatăl ei, unchiul său, Ducele de Norfolk și Thomas Cromwell. La data de 2 mai 1536, Anne a fost arestată, fiind acuzată de adulter cu cinci bărbați, printre care și propriul său frate. Procesul a fost prezidat de Ducele de Norfolk, iar Anna a fost acuzată de adulter și vrăjitorie. Aceasta a fost condamnată și închisă în Turnul Londrei.

La data de 19 mai, Anne a fost decapitată de un spadasin din Franța. Anne a fost prima regină a Angliei executată în mod public. În loc să-și nege vinovăția, Anne a folosit ultimele momente din viață pentru a rosti un discurs în care l-a lăudat pe regele Henric al VIII-lea. Anne a spus că „nu a existat niciodată un prinț mai milos și cu mine a fost bun și gentil”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O descoperire recentă dezvăluie cât de minuțios a fost planul de execuție a lui Anne Boleyn, pus la punct de Henric al VIII-lea

Cât de frumoasă era, de fapt, Anne Boleyn „regina blestemată” a Angliei?

Tezaur de monede din aur, dedicate nevestelor regelui Henric al VIII-lea, descoperit în grădina unei familii

Cine moștenește tronul Marii Britanii