Home » Istorie » De ce erau egiptenii antici atât de obsedați de pisici

De ce erau egiptenii antici atât de obsedați de pisici

04.23.2021
Credit foto: Shutterstock

Egiptenii antici sunt cunoscuți pentru dragostea lor pentru feline. Numeroase artefacte care înfățișează pisici au supraviețuit de pe timpul faraonilor.

Totodată, egiptenii antici au mumificat nenumărate pisici și chiar au creat primul cimitir de animale din lume. Cimitirul vechi de 2.000 de ani conține multe pisici care au fost îngropate cu zgărzi remarcabile confecționate din fier și decorate cu mărgele.

Așadar, de ce erau pisicile atât de iubite în Egiptul Antic? De ce își rădeau egiptenii sprâncenele atunci când pisica familiei deceda?

GALERIE FOTO

Mare parte din această venerație a avut legătură cu faptul că egiptenii antici credeau că zeii și conducătorii lor avea calități similare pisicilor. În mod special, egiptenii considerau că pisicile posedau o dualitate de temperamente dezirabile. Pe de-o parte pisicile pot fi protectoare, loiale și grijulii. Pe de altă parte, pisicile pot fi bătăioase, independente și feroce.

Creaturi speciale care merită atenție

Pentru egiptenii antici, aceste calități însemnau că pisicile erau creaturi speciale care merită atenție. Astfel, asta ar putea explica de ce egiptenii construiau statui asemănătoare pisicilor. Marele Sfinx din Giza, un monument de 73 metri care are față umană și corpul unui leu, este probabil cel mai faimos exemplu. Totuși, istorii nu știu cu certitudine de ce egiptenii au depus atât de mult efort pentru construirea monumentului. În mod similar, puternica zeiță Sekhmet era înfățișată cu capul unui leu și corpul unei femei. Zeița era cunoscută ca fiind o ființă protectoare, în special în timpul perioadelor de tranziție, inclusiv la răsărit și apus. O altă zeiță, Bastet, era deseori reprezentată ca un leu sau o pisică.

De asemenea, pisicile mai erau iubite pentru abilitățile lor de vânătoare. Acestea erau adorate atât de mult încât egiptenii antici își numeau sau porecleau copiii după feline, inclusiv numele „Mitt” (ce înseamnă pisică) pentru fete. Nu este clar momentul în care pisicile domesticite au apărut în Egipt, însă arheologii au găsit morminte de feline care datează din 3800 î.Hr.

Obsesia egiptenilor antici pentru pisici nu a fost întotdeauna un lucru bun

Multe cercetări au sugerat că această obsesie nu a fost mereu un lucru bun. Există dovezi care arată o latură mai sinistră a fascinației egiptenilor antici cu pisicile. Cel mai probabil, existau industrii întregi devotate creșterii a milioane de pisici care să fie ucise și mumificate astfel încât oamenii să fi fost înmormântați alături de acestea, între 700 î.Hr. și 300 e.n.

Într-un studiu publicat anul trecut în jurnalul Scientific Reports, oamenii de știință au desfășurat analize cu raze X asupra animalelor mumificate, printre care și o pisică. Astfel, cercetătorii au reușit să obțină o imagine detaliată a structurii scheletice și materialele folosite în procesul de mumificare.

Atunci când oamenii de știință au primit rezultatele, aceștia au realizat că felina era mult mai mică decât s-ar fi așteptat.

„A fost destul de șocant. Pisicile erau adesea crescute doar pentru acest scop”

„Era o pisică foarte tânără, iar 50% din mumie erau alcătuită din materialul de împachetat. Atunci când am văzut-o pe ecran, ne-am dat seama că era încă tânără atunci când a murit, ba chiar avea mai puțin de 5 luni atunci când gâtul său a fost rupt”, a spus Richard Johnston, autorul studiului și cercetător la Universitatea Swansea din Regatul Unit.

„A fost destul de șocant. Pisicile erau adesea crescute doar pentru acest scop. Existau ferme care erau dedicate exclusiv vânzării de pisici”, a mai adăugat Johnston, citat de Live Science.

Asta se datorează faptului că multe dintre creaturi erau oferite drept sacrificiu votiv zeilor din Egiptul Antic. Era o modalitate de a potoli sau căuta ajutor de la zeități pe lângă rostirea rugăciunilor, a explicat Mary-Ann Pouls Wegner, profesor asociat de arheologie egipteană la Universitatea din Toronto.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu a testat loialitatea pisicilor față de oamenii lor. Concluzia a fost cât se poate de clară

Soluția simplă pentru a-ți face pisica să vâneze mai puține animale sălbatice

Motivul surprinzător pentru care miaună pisicile

De ce au uneori câinii și pisicile momente în care aleargă foarte rapid?

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult