Home » Știință » De ce au uneori câinii și pisicile momente în care aleargă foarte rapid?

De ce au uneori câinii și pisicile momente în care aleargă foarte rapid?

Publicat: 20.03.2021

Într-un moment, câinele tău își roade liniștit osul, iar în următorul aleargă prin casă de parcă i-a luat foc coada. Aceste momente pot dura chiar și câteva minute bine, însă pot părea mult mai îndelungate pentru unii stăpâni.

Așadar, de ce aleargă uneori câinii, pisicile și alte animale aparent fără motiv?

„Pur și simplu se distrează”, a explicat José Arce, președinte-ales al Asociației Medicale Veterinare Americane. Aceste explozii de energie, denumite „perioade de activitate frenetică” sau „frenetic random activity periods” (FRAPs), sunt naturale și observate la multe specii de animale domesticite și sălbatice.

Care sunt factorii declanșatori pentru „perioadele de activitate frenetică”?

FRAPs ar putea părea la întâmplare, însă există câțiva factori care declanșează acest comportament la câini. Atunci când un stăpân își eliberează câinele din cușcă, câinele ar putea să înceapă să alerge foarte rapid pentru a scăpa de toată energia acumulată în timpul zilei. În mod similar, atunci când stăpânul vine acasă după o zi lungă la birou, câinele ar putea să înceapă să alerge prin casă pentru a face mișcare după un pui de somn zdravăn. Un alt moment frecvent pentru FRAPs este atunci când câinele este spălat, cel mai probabil pentru a scăpa de energia sau entuziasmul creat de situația deseori stresantă pentru mulți câini.

Pisicile au factori declanșatori diferiți

Pisicile au factori declanșatori mai diferiți. Felinele sunt mai predispuse să treacă prin FRAPs la răsăritul soarelui sau la apus, pentru că atunci sunt cele mai active. Pisicile mai au tendința să aibă FRAPS după ce se spală sau după ce folosesc litiera.

Atunci când pisicile încep să alerge foarte rapid, acestea au tendința să o facă mai puțin decât câinii. Rasele mai atletice de câini, precum ciobănescul australian, ar putea să o facă mai des față de câinii mai relaxați, cel mai probabil pentru că trebuie să scape de mai multă energie mai des.

Chiar și animalele sălbatice pot avea aceste perioade

Chiar și animalele sălbatice pot trece prin astfel de perioade de energie frenetică. Comportamentul este considerat a fi pur și simplu o exprimare a entuziasmului în cazul iepurilor, potrivit unui studiu publicat în 2020 în Journal of the American Association for Laboratory Animal Science.

Aceste episoade reprezintă un comportament normal. Totuși, unii stăpâni de animale interpretează greșit energia lor sau se îngrijorează că acestea sunt stresate sau bolnave. Uneori, stăpânii de animale ar putea crede că este vorba despre tulburări obsesiv-compulsive. Însă, experții spun că aceste momente de alergare frenetică prin casă nu reprezintă un simptom al acestor tulburări.

Ce să facem atunci când câinii sau pisicile au „perioade de activitate frenetică”?

„Perioadele de activitate frenetică” nu sunt de obicei periculoase. José Arce, președinte-ales al Asociației Medicale Veterinare Americane, precizează că nu a auzit niciodată de vreun animal care să se rănească de pe urma acestor momente, potrivit Live Science.

Dacă se întâmplă în locuință, este indicat să înlăturați orice obiect din calea animalului. Dacă vă aflați la plimbare, încercați să țineți bine de lesă pentru ca animalul de companie să nu scape. Iar dacă aveți de gând să vă duceți într-un loc periculos pentru „perioade de activitate frenetică”, cum ar fi la munte, încercați să vă asigurați că animalul de companie a scăpat de orice fel de energie acumulată înainte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Câinii bankhar, gardienii antici care ar putea salva stepa Mongoliei

Care sunt cele mai bune rase de câini pentru copii și familie

Ce s-a întâmplat cu mai mulți câini cu blana albastră descoperiți în apropiere de o fostă uzină chimică din Rusia

De ce adoră câinii să îngroape oase

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase