Home » Natură » Un studiu a testat loialitatea pisicilor față de oamenii lor. Concluzia a fost cât se poate de clară

Un studiu a testat loialitatea pisicilor față de oamenii lor. Concluzia a fost cât se poate de clară

Publicat: 09.03.2021

În lumea felinelor, există o vorbă care spune că ar trebui să ții prietenii omului tău aproape și inamicii omului tău… chiar mai aproape. Aceasta este concluzia unui nou studiu care arată că pisicile, spre deosebire de câini, vor accepta bucuroase mâncare de oameni care nu se poate frumos cu stăpânii lor.

În timp ce iubitorii de câini vor fi încântați să afle că încă un studiu sugerează că prietenii lor sunt mai loiali decât pisicile, concluzia nu este chiar atât de simplă.

S-ar putea să nu fie vorba că pisicile nu sunt loiale, ci mai degrabă că sunt prea inadaptate social pentru a înțelege că cineva nu se poartă frumos cu stăpânii lor, potrivit noului studiu, care a fost publicat în jurnalul Animal Behavior and Cognition.

Cercetătorii au testat loialitatea pisicilor prin adaptarea unei tehnici folosite anterior pe câini

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea Kyoto din Japonia au testat loialitatea pisicilor domestice prin adaptarea unei tehnici folosite anterior pe câini. Experimentul a implicat un recipient, 36 de pisici domestice (13 erau pisici ținute în case și 23 proveneau de la cafenele cu pisici) și stăpânii lor.

Au fost stabilite două grupuri: cei care ajută și cei care nu ajută. Pisicile au privit cum stăpânii lor au încercat să deschidă un recipient și să scoată un obiect din interior. În grupul celor care ajută, o a doua persoană, un actor, ajuta stăpânul să deschidă recipientul. Cu alte cuvinte, persoana se comporta ca un prieten al stăpânului. În grupul celor care nu ajută, actorul refuza să ajute și să pleca, astfel devenind un inamic. Pentru a servi drept comparație, o a treia persoană care nu intervenea deloc era prezentă în ambele grupuri.

După patru experimente, concluzia a fost clară

După „scenetă”, actorul și persoana neutră de la fiecare grup ofereau pisicilor hrană, iar cercetătorii doreau să vadă de la cine acceptă felinele mâncare. După patru experimente, concluzia a fost clară. Pisicilor nu le-a păsat de la cine primeau hrană. Anterior, oamenii de știință arătaseră că, de fapt, câinii supuși aceluiași experiment au refuzat hrană de la oamenii care nu i-au ajutat pe stăpânii lor.

Așadar, înseamnă asta că pisicile sunt egoiste și câinii loiali? Nu chiar.

„Este posibil ca pisicile incluse în studiu să nu fi înțeles semnificația sau scopul comportamentului stăpânilor. Însă, chiar dacă au înțeles, acestea nu au detectat intențiile negative ale actorului care a refuzat să ajute”, au scris cercetătorii, adăugând că niciun alt studiu nu a investigat dacă pisicile pot recunoaște intențiile altora de pe urma acțiunilor lor, scrie Live Science.

De ce nu înțeleg pisicile relațiile sociale la fel de bine ca și câinii?

Cu alte cuvinte, s-ar putea ca pisicile să nu fi realizat că cealaltă persoană nu ajuta stăpânii să deschidă recipientul.

Este posibil ca pisicile să nu înțeleagă relațiile sociale la fel de bine ca și câinii, pentru că aceștia au fost domesticiți mai devreme. Mai mult, strămoșii câinilor au trăit în grupuri sociale, în timp ce pisicile sunt vânători solitari, ceea ce ar putea însemna că, de fapt, câinii aveau abilități sociale pe care le-au dezvoltat și mai mult atunci când au fost domesticiți.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Motivul surprinzător pentru care miaună pisicile

Soluția simplă pentru a-ți face pisica să vâneze mai puține animale sălbatice

Joacă gravitația un rol în cazul experimentului ”pisicii lui Schrödinger”? Un studiu recent spune că nu

Un parazit găsit în excrementele de pisici și carnea crudă, asociat cu un risc crescut de cancer al creierului la oameni

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase