Home » Istorie » Arenă în care aveau loc „spectacole sângeroase cu gladiatori”, descoperită în Turcia

Arenă în care aveau loc „spectacole sângeroase cu gladiatori”, descoperită în Turcia

Arenă în care aveau loc „spectacole sângeroase cu gladiatori”, descoperită în Turcia
Credit foto: Assoc. Prof. Mehmet Umut Tuncer/Aydın Provincial Director of Culture and Tourism
Publicat: 26.04.2021

Arheologii din Turcia au descoperit rămășițele unei arene „magnifice” din perioada romană. Aici, până la 20.000 de spectatori ar fi aplaudat și strigat în timp ce urmăreau lupte între animale și meciuri de gladiatori.

Arena veche de 1.800 de ani a fost descoperită pe dealurile orașului antic Mastaura, în provincia vestică Aydın a Turciei. Zona sa centrală, acolo unde „spectacole sângeroase” aveau cândva loc, a fost între timp acoperită de pământ și vegetație.

„Mare parte din amfiteatru este sub pământ și tot ce este vizibil este aproape în întregime acoperit de copaci sălbatici și arbuști”, au explicat Mehmet Umut Tuncer, director provincial al Organizației de Cultură și Turism din Aydın, și Sedat Akkurnaz, coordonatorul proiectului și arheolog la Universitatea Adnan Menderes din Turcia.

Când a fost construită arena?

Arheologii au descoperit amfiteatrul în vara anului 2020, după ce au primit permisiune de la Ministerul Culturii din Turcia să desfășoare cercetări arheologice în orașul antic. După ce au găsit zidării imense care ieșeau din pământ, oamenii de știință au început imediat să curețe și să studieze situl. Din octombrie până în decembrie 2020, arheologii au „tăiat tufele și copacii sălbatici”, au precizat Akkurnaz și Tuncer.

Apoi, cercetătorii au realizat că arena era veche, datând din aproximativ 200 e.n., ceea ce înseamnă că a fost construită în timpul dinastiei Severilor, care a inclus cinci împărați ce au domnit în mod succesiv din 193 până în 235 e.n., potrivit Live Science.

„În timpul acestei dinastii, orașul Mastaura erau foarte dezvoltat și bogat, pentru că administratorii romani au ajutat dezvoltarea economiei orașului, care a dus la noi construcții care datează de la acea dinastie. A existat o creștere și varietate accentuată de monede Mastaura în timpul acestei perioade”, au adăugat arheologii.

„Este solidă, de parcă tocmai a fost construită”

Mare parte din structura subterană a arenei a fost bine păstrată. „Este solidă, de parcă tocmai a fost construită”, au mai explicat Akkurnaz și Tuncer. Multe dintre structurile de la suprafață s-au prăbușit între timp, dar încă mai este posibil să găsim „niște rânduri de scaune, arena în care se luptau gladiatorii și zidurile de susținere din afara clădirii”, au spus cercetătorii.

Între 15.000 și 20.000 de oameni ar fi încăput în arena. Astfel, structura este mai mică decât celebrul Colosseum de la Roma, care putea găzdui până la 50.000 de oameni. Colosseumul, care a fost construit în jur de 70 e.n., era mult mai mare. Zidurile exterioare încă au o înălțime de 48 metri în comparație cu cei 25 metri ai zidurilor arenei din Mastaura.

„Nu mai există niciun alt exemplu până acum de un astfel de amfiteatru în Anatolia și împrejurimile sale”, au mai precizat arheologii. Arena atrăgea cel mai probabil spectator din toate zonele, inclusiv orașele antice din vestul Anatoliei precum Efes, Milet și Priene.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 10 detalii interesante despre gladiatorii din Roma Antică

Şi femeile puteau fi gladiatori în Roma Antică!?

Ce dietă aveau gladiatorii?

O frescă cu doi gladiatori în timpul luptei, descoperită în Pompeii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase