Home » Istorie » Colosseumul va beneficia de o podea retractabilă de ultimă generație

Colosseumul va beneficia de o podea retractabilă de ultimă generație

Credit foto: Dario Franceschini, ministrul italian al Culturii
Publicat: 05.05.2021

Vechiul Colosseum roman va avea din nou o podea datorită unui proiect de ultimă generație anunțat de ministrul Culturii.

„Este un proiect extraordinar”, a declarat ministrul Culturii, Dario Franceschini, detaliind planurile de a crea un planșeu flexibil pentru a le oferi turiștilor o idee mai clară despre cum ar fi arătat arena când gladiatorii luptau acolo până la moarte, în urmă cu 2.000 de ani.

„Vei putea să pășești pe el și să ajungi în centrul Colosseumului, văzându-l în același mod precum au făcut-o vizitatorii până la sfârșitul secolului al XIX-lea”, a precizat Franceschini.

Ultima podea a fost eliminată de arheologi pentru a vedea mai bine labirintul camerelor și coridoarelor care se aflau sub arenă. Nu a fost niciodată complet înlocuită.

Contract de 18,5 milioane de euro

O firmă de inginerie italiană, Milan Ingegneria, a câștigat contractul de 18,5 milioane de euro pentru proiectarea noului planșeu și s-a angajat să finalizeze proiectul până în 2023, potrivit Reuters.

Platforma din lemn, de 3.000 de metri pătrați, va fi alcătuită din sute de scânduri care pot fi rotite pentru a aduce lumină naturală în camerele subterane care odinioară adăposteau gladiatorii și animalele înainte de luptele mortale.

Colosseumul este cea mai populară atracție turistică din Italia, atrăgând aproximativ 7,6 milioane de vizitatori în 2019, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus.

Construită în urmă cu 2.000 de ani, arena din piatră a fost cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman. Avea până la 70.000 de locuri și găzduia lupte de gladiatori, execuții publice și vânătoare de animale. De asemenea, putea fi umplut cu apă pentru a reface bătăliile navale.

Vă recomandăm să citiți și:

Grădina Plăcerilor a lui Caligula a fost descoperită și restaurată

Top 10 informații esențiale despre arhitectura romană

Top 10 dintre cei mai mari împărați romani

10 clădiri antice uimitoare care încă mai sunt folosite în zilele noastre

Restaurarea sitului arheologic Pompeii a dus la descoperirea unor noi comori

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase