Home » Istorie » Geologul care a electrocutat un cadavru într-un experiment de „readucere la viață”

Geologul care a electrocutat un cadavru într-un experiment de „readucere la viață”

Publicat: 22.05.2021

La 4 noiembrie 1818, o mulțime de oameni s-a adunat ca la teatru la Universitatea din Glasgow, unde a așteptat cu răbdare ca un bărbat executat să fie electrocutat de un geolog și anatomist în încercarea de a-l readuce la viață, într-un experiment galvanic.

Matthew Clydesdale fusese condamnat la moarte pentru uciderea unui bărbat în vârstă de 70 de ani, cu două luni în urmă. O parte a pedepsei a fost că urma să fie disecat după moartea sa, potrivit unei legi privind criminalii, în vigoare din 1751.

Execuția a avut loc în curtea închisorii, după care trupul a fost aruncat într-o căruță și dus la universitate, unde o mulțime de oameni a așteptat să vadă ce se va întâmpla în continuare.

GALERIE FOTO

Andrew Ure este cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale în geologie, deși a fost preocupat și de anatomie, teoria afacerilor și de chimie. El a fost absolut convins că poate să „readucă la viață” morții folosind electricitatea, după ce a aflat că membrele broaștelor reacționează în urma stimulării electrice, precum și după încercările anterioare ale unor medici de a electrocuta inimile infractorilor executați. La vremea respectivă, britanicii vedeau aceste lucruri ca pe ceva distractiv.

Credea că electricitatea putea reînvia oamenii

Ure a vrut să își desfășoare propriile experimente galvanice folosind baterii mai puternice. Spre deosebire de oamenii de știință anteriori, care stimulau electric corpurile pentru a afla mai multe despre electricitate și efectele ei asupra mușchilor și nervilor, el credea că, dacă va exersa destul de mult, va putea readuce pe cineva la viață, potrivit IFL Science.

Inițiativa lui a atras mulți curioși, astfel că, în fața unei mulțimi de oameni, Ure a început să dreneze sângele din cadavrul criminalului, înainte de a-i tăia gâtul și coloana vertebrală, conectând apoi bateria prin niște tije până la măduva spinării.

„Fiecare mușchi al corpului a fost imediat agitat cu mișcări convulsive, asemănător unui tremur violent provocat de frig. Partea stângă a fost cea mai puternic convulsivă la fiecare contact electric”, a scris ulterior Ure despre experimentul său. În momentul în care membrele inferioare au fost electrocutate, unul dintre picioare a fost aruncat într-o parte, lovind-l cu putere pe unul dintre asistenți.

Credit foto: Profimedia

El a continuat să supună cadavrul la tensiuni mai mari, chiar dacă mulți dintre curioși au început să leșine la cele ce vedeau și apoi au plecat.

„Fiecare mușchi de pe fața lui se zvârcolea înfricoșător; furia, groaza, disperarea, angoasa și zâmbetele înfiorătoare și-au unit expresia hidoasă pe fața ucigașului”, a mai spus geologul anatomist. „În același timp, mai mulți dintre spectatori au fost nevoiți să părăsească sala din cauza terorii sau a bolii, iar un domn a leșinat”, a continuat el.

Inducerea respirației

Pe parcursul unei ore, geologul a încercat să stimuleze plămânii pentru a „induce” respirația. „Succesul a fost cu adevărat minunat”, a remarcat el. „Respirația plină a început instantaneu. Pieptul s-a ridicat și a coborât, stomacul a ieșit și a prăbușit din nou, la fel și diafragma”, a adăugat el.

Andrew Ure a speculat că, dacă i-ar fi lăsat sângele în interior, este posibil ca bărbatul să fi revenit la viață.

„Acest eveniment, oricât de puțin de dorit pentru un criminal, și poate contrar legii, ar fi fost încă de iertat într-un singur caz, din moment ce ar fi fost foarte onorabil și util științei”, a concluzionat Andrew Ure. În cele din urmă, experimentul lui nu a dovedit însă prea multe.

Vă recomandăm să citiți și:

Mai mult de 180 de oameni criogenizați și îngropați într-un deșert așteaptă să fie readuși la viață

Sunteţi de acord cu regenerarea creierului pacienţilor care sunt în moarte clinică? VIDEO

Primul om criogenat ar putea fi readus la viaţă în următorii 10 ani

5 moduri în care am putea muri în viitor

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase