Home » Istorie » O „bestie bizară”, blocată în chihlimbar milioane de ani, este o reptilă cu adevărat neobișnuită

O „bestie bizară”, blocată în chihlimbar milioane de ani, este o reptilă cu adevărat neobișnuită

Credit foto: Stephanie Abramowicz/Peretti Museum Foundation/Current Biology
Publicat: 18.06.2021

O fosilă rămasă blocată într-un chihlimbar care datează din urmă cu aproape 99 de milioane de ani aparține unei noi specii extrem de bizare de reptilă.

Fosila a ajutat oamenii de știință să revizuiască descendența unui alt exemplar descoperit într-un chihlimbar care datează din perioada Cretacică (între 145,5 și 65,6 milioane de ani în urmă), despre care s-a crezut inițial că ar fi cea mai mică pasăre antică cunoscută.

Atunci când cercetătorii au descris Oculudentavis khaungraae, specimenul de mărimea unei păsări colibri, în martie 2020, creatura a fost considerată cel mai mic dinozaur găsit vreodată, având în vedere că păsările sunt o descendență a dinozaurilor care trăiește și în ziua de astăzi.

Deși are trăsături similare păsărilor, creatura este o reptilă

Noua descoperire, numită Oculudentavis naga, este un specimen mult mai complet decât O. khaungraae, având un craniu intact și parte din umeri și coloana vertebrală. După ce au analizat O. naga os cu os, oamenii de știință au concluzionat că, în ciuda faptului că are unele trăsături similare păsărilor, creatura era de fapt o reptilă, într-adevăr una foarte ciudată, și la fel era și ruda sa, potrivit unui nou studiu.

Fosilele din rășină se formează după ce un animal sau o plantă rămâne blocată în rășina lipicioasă a coniferelor. În timp, pe măsură ce rășina se întărește în jurul materiei organice, substanța sigilează organismul, acesta fiind privat de oxigen și protejat de bacterii, descompunere și degradare.

O reptilă cu adevărat neobișnuită

Aceste fosile păstrează deseori țesutul moale, precum aripile înaripate ale păsărilor, coada înaripată a unui dinozaur și limba unei reptile antice. În cazuri rare, chihlimbarul poate dezvălui și aspecte ale comportamentului animal, potrivit Live Science.

Craniul O. naga măsoară doar 14,2 milimetri în lungime, iar botul lung cu nări alungite seamănă mai degrabă cu pliscul unei păsări decât nasul unei reptile, potrivit cercetătorilor. Studiul a fost publicat recent în jurnalul Current Biology.

„Faptul că un craniu de reptilă, primul specimen și holotipul speciei Oculudentavis khaungraae, ar putea fi confundat cu o pasăre este un indiciu că această reptilă este cu adevărat neobișnuită”, a explicat Arnau Bolet, autor coordonator al studiului și cercetător la Institutul Catalan de Paleontologie al Universității din Barcelona.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rămășițele unei noi specii de reptilă zburătoare, descoperite din întâmplare în sertarul unui muzeu

Descoperire fascinantă şi extrem de rară: o reptilă veche de 180 de milioane de ani a fost găsită cu embrioni între coaste

O reptilă marină cu gât lung, care a trăit înaintea dinozaurilor, năştea pui vii

O specie de reptilă a evoluat forţat pentru a supravieţui urganelor – VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase