O catastrofă misterioasă a transformat o creșă într-un cimitir în urmă cu 500 milioane de ani

02 08. 2021, 19:00

Cu cinci sute de milioane de ani în urmă, o enclavă de crustacee antice, viermi și alte creaturi terifiante din adâncuri avea grijă de puii nenăscuți atunci când a lovit dezastrul.

O avalanșă de sedimente a acoperit miile de creaturi și progeniturile acestora într-o clipită.

Ceea ce era cândva o creșă subacvatică a devenit un cimitir, iar pentru unele dintre cele câteva sute de specii care trăiau acolo, un ultim loc de extincție.

Acum, cercetătorii care au desfășurat săpături în apropiere de orașul Kunming, din China, au descoperit cimitirul din perioada Cambrianului pentru prima oară în jumătate de eon, dezvăluind unul dintre cele mai vechi și mai diverse tezaure de fosile descoperite vreodată.

17 specii noi pentru știință

Situl, numit Haiyan Lagerstätte (inspirat de un termen german care înseamnă „loc de depozitare”), conține peste 2.800 de fosile de la cel puțin 118 specii, inclusiv strămoșii meduzelor, insectelor, crustaceelor, viermilor, spongierilor și trilobiților din ziua de astăzi.

17 dintre aceste specii sunt noi pentru oamenii de știință, potrivit studiului publicat în jurnalul Nature Ecology and Evolution. De asemenea, peste jumătate (51%) dintre specimene sunt juvenili, inclusiv multe creaturi larvare cu un țesut într-o stare remarcabil de intactă.

„Este absolut uimitor să vedem toți acești juvenili”

„Este absolut uimitor să vedem toți acești juvenili. Fosilele de juvenili sunt foarte rare, în special cele din la nevertebrate”, a explicat Julien Kimmig, unul dintre autorii studiului, potrivit Live Science.

În orice caz, viața la Lagerstätte prospera atunci când a avut loc o adevărată catastrofă. Nu este clar ce anume s-a întâmplat, posibil o furtună care a adus sedimente în mare, sau o scădere bruscă în disponibilitatea oxigenului. Însă, orice ar fi fost, locuitorii zonei au fost excepțional de bine păstrați. De fapt, unele specimene sunt în stare atât de bună încât mai conțin structuri pe care cercetătorii nu le-au mai văzut până acum.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Zeci de fosile ale unor creaturi preistorice, descoperite întâmplător într-o pădure petrificată din California

O creșă pentru puii de rechin, veche de 24 de milioane de ani, a fost descoperită

O specie preistorică de rechin descoperită recent avea un maxilar de „coșmar”. Cum funcționa

Leneşii din Amazon, unele dintre cele mai simpatice animale, au comportamente dezgustătoare