Home » Istorie » Henry al VIII-lea, cel mai puternic și cel mai puțin popular dintre monarhii Angliei

Henry al VIII-lea, cel mai puternic și cel mai puțin popular dintre monarhii Angliei

Publicat: 10.08.2021

Anglia a avut opt regi cu numele de Henry (Henric). Ultimul dintre aceștia, Henry al VIII-lea, a ajuns celebru în urma celor șase căsătorii și a disputei cu Biserica Romano-Catolică. Totodată, Henry al VIII-lea a fost cel mai puternic și cel mai puțin popular dintre monarhii Angliei. 

Henry al VIII-lea s-a născut în Anglia la data de 28 iunie 1491. A devenit rege în 1509, atunci când nu împlinise încă vârsta de 18 ani. În același an, Henry al VIII-lea a luat-o de soție pe Catherine de Aragon. Catherine i-a dăruit șase copii, însă doar unul singur, Maria I a Angliei, a supraviețuit până la maturitate.

Henry al VIII-lea își dorea un fiu care să îi moștenească tronul, iar din acest motiv a considerat că are nevoie de o nouă soție care să îi dăruiască un fiu. La acea vreme, Henry al VIII-lea și mare parte din englezi aparțineau de Biserica Romano-Catolică.

Soția care i-a dăruit regelui Henry al VIII-lea fiul mult dorit

Cu toate acestea, în 1527, papa a refuzat să îi permită regelui să pună capăt căsătoriei cu Catherine. Astfel, Henry al VIII-lea s-a rupt de Biserică și s-a pus la conducerea noii Biserici a Angliei, sau Biserica Anglicană. Mai mult, regele i-a pedepsit crunt pe cei care au continuat să practice religia catolică.

Sursa foto: Profimedia

La scurt timp, regele Henry al VIII-lea a luat-o de nevastă pe Anne Boleyn, iar singurul copil cu aceasta a fost o fiică, Elizabeth. În 1536, Henry a condamnat-o pe Anne la moarte, după ce a acuzat-o de adulter cu cinci bărbați, printre care și propriul său frate. La scurt timp după execuția publică a lui Anne, regele a luat-o de soție pe amanta sa, Jane Seymour. Aceasta l-a născut pe Edward, fiul pe care Henry îl dorea atât de mult. Apoi, Jane a murit.

Henry al VIII-lea s-a căsătorit pentru ultima oară în 1543

După aceea, Henry al VIII-lea s-a căsătorit cu o prințesă germană, Anne de Cleves, însă cei doi au divorțat la scurt timp. În 1540, Henry a luat-o de nevastă pe Catherine Howard. Însă, istoria s-a repetat, iar aceasta a fost condamnată la moarte, la fel ca Anne Boleyn.

În 1543, Henry s-a căsătorit pentru ultima oară. A șasea lui soție, Catherine Parr, a trăit mai mult decât el, scrie Brittanica.

Henry al VIII-lea a murit la data de 28 ianuarie 1547. În timpul domniei sale, Anglia și Țara Galilor s-au unificat, iar regele a preluat controlul și asupra Irlandei. Copiii săi care au supraviețuit, Edward, Maria și Elizabeth, au devenit mai apoi conducători ai Angliei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tezaur de monede din aur, dedicate nevestelor regelui Henric al VIII-lea, descoperit în grădina unei familii

O descoperire recentă dezvăluie cât de minuțios a fost planul de execuție a lui Anne Boleyn, pus la punct de Henric al VIII-lea

Anne Boleyn, prima regină a Angliei executată public. A fost acuzată de adulter și vrăjitorie

Masca încornorată bizară a lui Henric al VIII-lea, considerată de mulţi că nu este demnă de un rege – FOTO + VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase