Home » Istorie » 14 urmași din prezent ai lui Leonardo da Vinci, descoperiți în urma cercetării ADN-ului geniului Renașterii

14 urmași din prezent ai lui Leonardo da Vinci, descoperiți în urma cercetării ADN-ului geniului Renașterii

Leonardo da Vinci / Credit foto: shutterstock
Publicat: 07.07.2021

Italianul Leonardo da Vinci a fost o personalitate polivalentă și omul Renașterii prin excelență. A fost pictor, arhitect, teoretician și om de știință cunoscut nu doar pentru operele sale de artă, ci și pentru caietele sale pline de invenții.

În cadrul unui proiect derulat pe mai mulți ani s-a studiat arborele genealogic al lui Leonardo da Vinci, pe baza presupusului său ADN, astfel că au fost descoperiți cel puțin 14 descendenți din prezent, potrivit unei lucrări publicată în revista Human Evolution.

Scopul proiectului a fost să confirme dacă rămășițele descoperite în Castelul Amboise, despre care se crede că aparțin geniului Renașterii, sunt ale lui Leonardo.

Cercetarea ar putea continua și în privința analizei genomului geniului Renașterii, precum și al descendenților lui, pentru a înțelege dacă există asociații genetice cu talentele sale incredibile și acuitatea vizuală.

Majoritatea urmașilor din prezent trăiesc în locul de baștină al lui Leonardo da Vinci

Studiul a indentificat 14 urmași de sex masculin ai lui Leonardo da Vinci, cu vârste cuprinse între un an și 85 de ani. Toți trăiesc în prezent în Toscana, majoritatea în orașul Vinci, de unde provenea familia pictorului italian.

Aceștia se adaugă celorlalți 35 de descendenți cunoscuți, atât bărbați, cât și femei, care fuseseră identificați într-o cercetare realizată în 2016, potrivit IFL Science.

Filă din caietele cu invenții ale lui Leonardo da Vinci / Credit foto: shutterstock

Noul grup este alcătuit din persoane care au același cromozom Y. Acest cromozom nu pare să se schimbe timp de aproximativ 25 de generații. Astfel, cercetătorii au putut să se întoarcă de la Michele da Vinci, strămoș al lui Leonardo, până la însuși Leonardo, de la a șasea generație până la a 21-a generație de descendenți vii.

Niciunul dintre aceștia nu sunt urmași direcți ai lui Leonardo, care nu a avut copii. Tatăl său a fost însă un aventurier, astfel că „omul Renașterii” a avut cel puțin 22 de frați vitregi. Descendenții lor au fost acum urmăriți, astfel că a putut fi realizat cel mai complet arbore genealogic al familiei da Vinci de-a lungul a 690 de ani.

Următorul pas va fi să se confirme dacă rămășițele de la Castelul Amboise sunt într-adevăr ale lui Leonardo da Vinci.

Vă recomandăm să citiți și:

O lume ascunsă de bacterii și fungi, descoperită pe operele de artă ale lui Leonardo da Vinci

Inginerii MIT au demonstrat că podul proiectat de către Leonardo da Vinci pentru sultanul Baiazid al II-lea ar fi rezistat

Leul mecanic proiectat de către Leonardo da Vinci a fost reconstruit

Maşinile de război ale lui Leonardo Da Vinci care erau cu mult înaintea timpului său. Geniul italian şi-a sabotat probabil propriile invenţii pentru a nu fi folosite în război

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase