Home » Istorie » Josef Mengele, doctorul nazist și „Îngerul Morții” de la Auschwitz care nu a fost niciodată prins

Josef Mengele, doctorul nazist și „Îngerul Morții” de la Auschwitz care nu a fost niciodată prins

Dr. Josef Mengele, alături de ofițeri SS. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.04.2021

Josef Mengele, cunoscut și drept Todesengel („Îngerul Morții” în germană), s-a născut la data de 16 martie 1911 în Günzburg, Germania și a murit la data de 7 februarie 1979 în Enseada da Bertioga, în apropiere de São Paulo, Brazilia.

Josef Mengele a fost un doctor nazist la lagărul de concentrare Auschwitz între 1943 – 1945. Mengele selecta prizonieri care să fie executați în camerele de gazare și desfășura experimente medicale pe aceștia.

Tatăl lui Josef Mengele a fost fondatorul unei companii care producerea utilaje agricole, Firma Karl Mengele & Söhne, situată în satul Günzburg din Bavaria. Mengele a studiat filosofia la München în anii 1920, fiind influențat de ideologia rasială a lui Alfred Rosenberg.

GALERIE FOTO

Apoi, Mengele a absolvit cu o diplomă în medicină de la Universitatea Goethe din Frankfurt. Mengele s-a înrolat în Sturmabteilung (Batalioanele de asalt) în 1933.

Josef Mengele a fost un nazist convins și era fascinat de gemeni

Fiind un nazist convins, Josef Mengele s-a alăturat echipelor de cercetare ale noului Institut pentru Biologia Ereditară și Igiena Rasială în 1934. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mengele a fost ofițer medical în cadrul Waffen-SS (ramura „înarmată” a SS) în Franța și Rusia. În 1943, Mengele a fost numit de Heinrich Himmler în funcția de doctor militar la așa-numitul „lagăr al țiganilor” din centrul concentraționar Auschwitz-Birkenau. Acolo, Mengele și subalternii săi selectau evrei pentru muncă sau exterminare.

Michał Liborski, prizonier cu nr. 40472 al lagărului Auschwitz. Dr. Josef Mengele insista ca pozele prizonierilor să fie făcute mereu în trei ipostaze, iar în una dintre ele prizonierii să aibă mereu capul acoperit. Sursa foto: Profimedia

Totodată, Josef Mengele supraveghea experimente medicale asupra prizonierilor pentru a descoperi modalități de creștere a fertilității (pentru a crește „rasa” germană). Cu toate acestea, interesul principal al lui Josef Mengele a fost cercetarea pe gemeni. Experimentele lui rezultau adesea în moartea subiecților.

„Îngerul Morții” nu a fost niciodată prins după sfârșitul războiului

După război, Josef Mengele a scăpat și a reușit să se ascundă, lucrând timp de patru ani ca grăjdar la o fermă în apropiere de Rosenheim, Bavaria. Apoi, Mengele a fugit prin Italia către America de Sud în 1949. Mengele s-a căsătorit pentru a doua oară sub numele său adevărat în Uruguay în 1958.

Sub numele de „José Mengele”, acesta a primit cetățenie în Paraguay în 1959. În 1961, Mengele s-ar fi mutat în Brazilia și a început o prietenie cu un nazist, Wolfgang Gerhard. Mengele ar fi locuit în mai multe case deținute de un cuplu din Ungaria, potrivit Britannica.

În 1985, o echipă de experți criminaliști brazilieni, germani și americani au stabilit că Josef Mengele a preluat identitatea lui Gerhard, a murit în 1979 în urma unui atac de cord în timp ce înota și apoi a fost îngropat cu numele lui Gerhard. Experții au reușit să confirme mai târziu acest lucru cu ajutorul amprentelor dentare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A murit Eva Mozes Kor, românca care a supravieţuit Holocaustului şi experimentelor lui Mengele. A decedat la doar câţiva kilometri depărtare de Auschwitz

De ce transplantul de cap uman nu va putea fi realizat niciodată. ”Pare o practică pe care Mengele ar fi realizat-o”

Plăcuțele de identificare a mai mulți copii, descoperite la un lagăr nazist din Polonia

Experimentul sinistru cu prizonieri din timpul gripei spaniole

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase