Predicțiile făcute de Arthur C. Clarke, în urmă cu zeci de ani, care s-au dovedit a fi adevărate

07 09. 2021, 15:00

Sir Arthur C. Clarke, celebrul autor al romanului științifico-fantastic „2001: Odiseea spațială”, a avut o mulțime de idei despre cum ar arăta viitorul tehnologiei.

În ciuda faptului că a trăit într-o perioadă în care computerele reprezentau o tehnologie ciudată, tehnologia epocii spațiale și dischetele abia erau la început, scriitorul revoluționar era încrezător într-o multitudine de aspecte ale vieții noastre de astăzi, precum rețelele de socializare, mesageria instant sau cumpărăturile online.

GALERIE FOTO

Într-un interviu din 1976, în cadrul conferinței AT&T și MIT despre tehnologie și futurism, la care au participat oameni de știință și teoreticieni de marcă, Arthur C. Clarke a vorbit deschis despre viitorul comunicațiilor.

Lucrurile normale din prezent, prezise de Arthur C. Clarke

El a descris multe lucruri pe care acum le considerăm ca fiind ceva obișnuit:

  • tehnologia de mesagerie text;
  • cărțile Amazon;
  • cumpărăturile online de produse alimentare;
  • călătoriile în jurul lumii pentru plăcere, spre deosebire de cele de nevoie sau pentru muncă;
  • sateliți de comunicații;
  • declinul lent al ziarelor, acestea fiind înlocuite de „hârtia digitală” (tableta) de pe care oamenii citesc articolele și știrile online.

Tot el a venit și cu ideea turismului spațial (planuri transpuse în realitate recent de miliardarii Richard Branson și Jeff Bezos, de la companiile Virgin Galactic, respectiv Blue Origin).

Totodată, încă de când a scris Odiseea spațială, în 1968, a atras atenția asupra faptului că inteligența artificială ar putea fi scăpată de sub control. În contextul folosirii din ce în ce mai mult a inteligenței aertificiale în prezent, numeroși oameni de știință lansează aceleași avertismente.

Desigur, au existat și lucruri pe care le-a estimat greșit sau cel puțin nu au fost încă dezvoltate. Clarke credea că întreaga planetă va fi pe un singur fus orar, potrivit IFL Science.

În ciuda faptului că a fost un autor de renume mondial, el a fost, de asemenea, și un inventator strălucit. În 1945, Clarke a fost primul care a avut ideea unui satelit de comunicații, cu zeci de ani înainte ca acesta să devină realitate. Totodată, Arthur C. Clarke a fost un împătimit explorator subacvatic, fiind creditat cu descoperirea ruinelor subacvatice ale Templului Koneswaram în timp ce făcea scufundări.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 10 filme SF din toate timpurile

Cărţi şi filme care au prevăzut viitorul tehnologiei

Inapoi in viitor – intre previziune si realitate