Home » Istorie » Arheologii egipteni au făcut descoperiri importante în Templul Faraonilor, la nord de Cairo

Arheologii egipteni au făcut descoperiri importante în Templul Faraonilor, la nord de Cairo

Arheologii egipteni au făcut descoperiri importante în Templul Faraonilor, la nord de Cairo
Credit foto: Ministry of Tourism and Antiquities
Publicat: 28.09.2021

Arheologii egipteni au făcut descoperiri importante în Templul Faraonilor, aflat în vechiul oraș Boto, în guvernoratul Kafr El-Sheikh, la nord de Cairo. Ei au dezgropat o colecție de instrumente antice care erau utilizate în ritualurile religioase.

Noua descoperire face parte din proiectul de săpături arheologice derulat de Consiliul Suprem de Antichități din Egipt în diferite situri din țară.

Mustafa Waziri, secretarul general al consiliului, a declarat că descoperirea făcută în Templul Faraonilor este foarte importantă, deoarece include instrumentele care erau folosite în practicarea ritualurilor religioase zilnice dedicate zeiței Hathor.

Instrumentele includ o parte dintr-un pilon de calcar sub forma zeiței Hathor și un grup de arzătoare de tămâie realizate din faianță, unul dintre ele fiind decorat cu capul zeului Horus, notează Archaeology.

Ochiul lui Horus, din aur pur, descoperit în Templul Faraonilor

Arheologii egipteni au scos la iveală și o serie de vase de lut care erau folosite în ritualurile religioase și ceremoniale dedicate zeiței Hathor, o colecție de statuete care înfățișau zeitățile Tawart și Djehuty (Thoth, zeul scribilor din Egiptul Antic), un scaun mic de maternitate, un suport mare pentru ofrande, un ochi al lui Horus din aur pur și rămășițe de solzi de aur folosite la aurirea altor piese.

Aymen Ashmawy, șeful departamentului de Antichități din Egiptul Antic, a precizat că arheologii au descoperit, de asemenea, un grup splendid din fildeș care reprezintă scene cu femei care transportau ofrande, scene din viața de zi cu zi, inclusiv plante, păsări și animale, un buiandrug mare din calcar cu texte hieroglifice, precum și o parte dintr-o pictură care înfățișează un rege care efectuează ritualuri religioase în templu.

În plus au mai fost scoase la iveală și inscripții hieroglifice cu cele cinci titluri ale regelui Psamtik I și numele celor doi regi „Waha Ip-Ra” și „Ahmose II” (Amasis II), din cea de-a 26-a dinastii (688-525 î.e.n.).

Hossam Ghoneim, directorul general al antichităților din Kafr El-Sheikh și șeful misiunii arheologice, a declarat că în Templul Faraonilor au fost descoperite, de asemenea, o fântână mare din calcar pentru apa sacră și o baie ptoleimaică din cărămizi de noroi, alcătuită dintr-o cadă, un bazin cu apă și un loc pentru încălzirea apei.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 10 faraoni ai Egiptului Antic

Top 10 povești incredibile despre nașterea Egiptului antic

Arheologii au doborât un mit vechi de 3.000 de ani despre Egipt

10 lucruri despre Egiptul Antic pe care toţi ar trebui să le ştie

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase