Home » Istorie » O statuetă de argint de o jumătate de metru a fost găsită în Polonia

O statuetă de argint de o jumătate de metru a fost găsită în Polonia

O statuetă de argint de o jumătate de metru a fost găsită în Polonia
Credit foto: arheolog Łukasz Miechowicz
Publicat: 01.10.2021

Arheologii care au excavat locul pe care sa afla un fort medieval timpuriu, din Chodlik (estul Poloniei), au descoperit o statuetă antropomorfă de argint neobișnuită. Au mai fost găsite și alte artefacte care aruncă o nouă lumină asupra istoriei așezării.

Chodlik, aflat la la aproximativ 48 de kilometri vest de orașul Lublin, este una dintre cele mai bogate zone arheologice din Voievodatul Lublin. Aici a fost o cetate puternic fortificată, construită și ocupată de slavi, între secolele al VIII-lea și al X-lea.

Cetatea a fost cea mai mare din Polonia, din perioada aceea, iar amplasarea la intersecția principalelor drumuri est-vest și nord-sud a transformat-o într-un epicentru în regiune, notează The History Blog.

Situl a fost excavat timp de 60 de ani, fiind descoperite morminte, rămășițe de fortificații și cel mai mare grânar medieval timpuriu găsit vreodată în Europa. În ultimele două sezoane, arheologii s-au concentrat pe o zonă pe care sondajele geofizice au indicat-o că ar putea conține structuri create de om.

Arheologii au dezgropat sute de fragmente din vase de lut și arme, inclusiv vârfuri de săgeți și sulițe. Printre artefacte au mai fost găsite obiecte decorative, inclusiv o lunulă (pandantiv în formă de semilună).

Statueta de argint, o descoprire deosebită

O statuetă de argint de o jumătate de metru reprezintă o descoperire deosebită, găsită la mai puțin de opt centimetri sub pământ Statueta are mâinile încrucișate, dar trăsăturile feței s-au pierdut din cauza uzurii. Este posibil ca figurina să fi ținut în mâini vreun obiect.

Fragmentele de vase ceramice descoperite sunt din secolele VIII-X, iar numărul lor mare arată că situl a avut mulți locuitori, potrivit arheologului Academiei Poloneze de Științe, dr. Łukasz Miechowicz.  La baza zidului exterior, au fost descoperiți și militari.

„Aceste monumente pot fi urme de acțiuni militare. Bazinul Chodel este o microregiune foarte puternic fortificată, există patru castele foarte apropiate, fortificații suplimentare sub forma unui terasament longitudinal și două rute comerciale importante. A fost, cu siguranță, un loc bogat”, a spus Miechowicz.

Anul acesta, arheologii au găsit și doi denari medievali timpurii la baza terasamentului din Chodlik. Potrivit experților, aceștia provin de la începutul secolului al XI-lea. Până acum, cercetătorii credeau că cetatea a dispărut în secolul al X-lea, atunci când s-a înființat statul Piast. Motivul pentru care a dispărut este un mister. Poate un dezastru natural sau o invazie militară a contribuit la acest lucru.

Citește și: 

Splendoarea unui vechi oraș roman, dezvăluită cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație care nu necesită săpături

Italienii au realizat o descoperire surprinzătoare în timpul săpăturilor pentru extinderea metroului: „Este o situaţie extraordinară”

Arheologii românii făceau săpături de rutină când au dat peste un loc MITIC: „Multă lume a crezut că nu există, că e doar o FANTEZIE”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase