Home » Istorie » Italienii au realizat o descoperire surprinzătoare în timpul săpăturilor pentru extinderea metroului: „Este o situaţie extraordinară”

Italienii au realizat o descoperire surprinzătoare în timpul săpăturilor pentru extinderea metroului: „Este o situaţie extraordinară”

Italienii au realizat o descoperire surprinzătoare în timpul săpăturilor pentru extinderea metroului: „Este o situaţie extraordinară”
Publicat: 04.07.2017
La mai bine de 33 de metri sub pământ, pe fundul unei gropi flancate de plăci de beton, arheologul Gilberto Pagani curăţă răbdător urmele de noroi de pe o bucată de lemn carbonizat care a rămas nedescoperită peste 1800 de ani. Este o bucată dintr-o casă, poate chiar una apaţinând unui ofiţer de rang înalt din armata romană, care a fost distrusă de flăcări. Anul trecut, muncitorii care lucrau la extinderea metroului au descoperit acest sit arheologic în apropiere de Colosseum. dar abia în această săptămână oamenii de ştiinţă au făcut public ce au descoperit cu adevărat în timpul săpăturilor de la metrou.

Descoperirea este extrem de interesantă pentru că focul care a distrus casa a lăsat, totuşi, şi câteva obiecte intacte, inclusiv nişte grinzi din lemn care, în condiţii normale, ar fi cedat cu secole în urmă, „Este o situaţie extraordinară. Prăbuşirea tavanului a sigilat totul înăuntru. A fost carbonizat fără să fie ars”, a declarat pentru CNN Francesco Prospetti, arheologul-şef al oraşului Roma. În acelaşi loc a fost găsit şi scheletul unui câine, uşor de reconoscut datorită dentiţiei mari şi a fălcilor puternice, informează Gândul.

„Bietul câine era deja în cameră atunci când a izbucnit incendiul. Am găsit cenuşă sub labele sale şi, probabil, o parte din tavanul în flăcări a cazut pese el, acesta a rămas blocat şi a murit”, a explicat şi arheologul Simone Morretta. Incendiile în Roma antică erau foarte frecvente, mai spune aceasta, întrucât casele erau alcătuite  doar din elemente din lemn care se aprindeau uşor, mai ales că se gătea la flacără deschisă. 

Aceasta este doar ultima dintr-o serie de descoperiri care au fost făcute în timpul săpăturilor pentru magistrala de metrou C din Capitala Italiei, care au început în 2007. Primăvara trecută, o fostă cazemată antică a fost descoperită, iar în 2009 construcţiile au fost întârziate după ce muncitorii au dat peste ruinele Athenaeum-ului Împăratului Hadrian, o şcoală de elită care datează din secolul II. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase