Home » Istorie » Un mozaic din piatră, vechi de 3.500 de ani, descoperit în Turcia

Un mozaic din piatră, vechi de 3.500 de ani, descoperit în Turcia

Un mozaic din piatră, vechi de 3.500 de ani, descoperit în Turcia
Credit foto: Usakli Hoyuk Archaeological Project
Publicat: 04.10.2021

Un mozaic compus din pietre naturale a fost dezgropat într-un vechi sit hitit din epoca bronzului, Usakli Hoyuk, aflat lângă orașul Yozgat, în centrul Turciei.

Pietrele au fost descoperite în 2018 printre rămășițele templului lui Teshub, zeul hitit al tunetului și al furtunilor. Templul datează din jurul anului 1500 î.e.n., ceea ce face din acest mozaic (reconstituit recent) cel mai vechi mozaic cu model.

Situl este cunoscut de la începutul secolului al XX-lea, însă a fost explorat oficial de către arheologi abia în 2008. Studiul geofizic a indicat prezența unei mari clădiri de origine hitită, potrivit The History Blog.

Săpăturile arheologice derulate între 2013 și 2015 au dezvăluit un templu monumental cu ziduri din blocuri de piatră megalitice construite fără mortar. Au mai fost descoperite și bucăți mici, dar complete, de ceramică (o vază și o cupă conică), tipice celor găsite în templele hitite din perioada târzie a bronzului.

Un mozaic unic din piatră

Pavajul mozaic era amplasat într-o curte a templului. Măsura trei metri în lățime și șapte în lungime și era alcătuit din 3.147 de pietre în nuanțe de alb, roșu și negru. Având dimensiuni neregulate, pietrele au fost așezate pe o podea de pământ bătut. Au fost aranjate în contrast de culoare pentru a crea modele geometrice.

În situri din Anatolia au mai fost descoperite alte pardoseli și curți pavate, ce datau din epoca hitită, însă erau pavate cu dale sau pietricele compactate, nu aranjate în mod deliberat pentru a forma modele geometrice de diferite culori. Podeaua Usakli Hoyuk este unică atât în privința dimensiunii pietrelor (nici prea mari, nici prea mici), cât și prin alegerea și instalarea lor cu mare adenție, după formă și culoare.

Înainte de această descoperire, cel mai vechi mozaic de podea era considerat unul din epoca miceniană, descoperit în palatul Tirint din Grecia, datând tot de la mijlocul mileniului al II-lea î.Hr. Acest mozaic nu are pietre multicolore și nici modele inconfundabile.

Vă recomandăm să citiți și:

O vilă romană cu un mozaic impresionant, descoperită în Spania

Mozaicuri cu scene din Vechiul Testament, descoperite de arheologi în Israel

Descoperire extrem de RARĂ în Turcia. ”Este fascinant”

Cipru, a treia cea mai mare insulă din Marea Mediterană

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase