Home » Istorie » Un mare templu roman, descoperit în orașul Tir, din Liban

Un mare templu roman, descoperit în orașul Tir, din Liban

Un mare templu roman, descoperit în orașul Tir, din Liban
Credit foto: M. Mackiewicz
Publicat: 08.10.2021

O echipă internațională de arheologi care efectuează săpături în orașul Tir, din Liban, a descoperit complexul unui mare templu roman.

În orașul Tir, aflat în sudul Libanului, aproape de granița cu Israelul, se află un sit arheologic complex, care prezintă dovezi ale unei așezări neîntreruptă încă din perioada 2750-1700 î.e.n.

Orașul antic Tir s-a aflat sub supremația vechilor egipteni, fenicienilor, a fost un regat tributar neo-asirienilor și neo-babilonienilor, a fost cucerit de perși și de Alexandru cel Mare. Ulterior a fost absorbit în provincia romană Siria, anexată în 64 î.e.n. de către Pompei, în urma celui de Al Treilea Război Mitridatic.

Deși săpăturile libaneze din orașul Tir au început în anii 1960, cea mai mare parte a documentației obținută atunci s-a pierdut în vâltoarea războiului civil din 1975. Mai mult, o mare parte din acea cercetare s-a concentrat pe nivelurile clasice și medievale ale sitului.

Templul roman din Tir, construit în două perioade

Cu prilejul ultimului proiect de excavare, arheologii din Liban, Spania, Polonia și Portugalia efectuează un studiu pentru a face lumină asupra naturii, istoriei și evoluției urbanismului pe insula antică Tir, notează Heritage Daily.

Dr. Francisco J. Núñez, de la Centrul de Arheologie Mediteraneană al Universității din Varșovia (CAŚ UW), a spus:

Suprapunerea rămășițelor arhitecturale, urmele dezastrelor naturale, creșterea nivelului mării și dezvoltarea urbană dinamică din ultimele decenii a făcut confuză înțelegerea caracterului arhitecturii antice din Tir”.

În timpul săpăturilor arheologice, cercetătorii au descoperit complexul unui templu care datează din două perioade de construcție, în perioada romană timpurie și târzie.

Excavările au arătat că templul are o structură centrală dreptunghiulară așezată pe o platformă din blocuri masive de calcar și gresie. Mai avea un vestibul flancat de două coloane și un podium.

Templul și zona orașului au suferit pagube și reconstrucții considerabile în perioada bizantină timpurie. Templul roman din Tir a fost demolat și acoperit cu o platformă, pe care a fost ridicată o bazilică. În urma unui tsunami secolul al VI-lea, bazilica a fost distrusă împreună cu o mare parte a orașului.

Cercetătorii au identificat și rămășițe din perioade mai târzii, dinastia fatimidă, a cruciaților și otomanilor.

Lucrările în sit vor continua și anul viitor, când arheologii se vor concentra atât asupra templului în sine, cât și asupra părții conexe a orașului. Arheologii sunt interesați și de altceva important. „Există o a doua clădire monumentală în nord, poate un alt templu, pe care ne dorim să-l explorăm”, a concluzionat dr. Núñez.

Vă recomandăm să citiți și:

Sarcofag roman cu două schelete, descoperit în Marea Britanie

Zece ritualuri religioase ŞOCANTE din istorie. Unele se mai practică şi astăzi

Enigmele templului din Baalbek

Cercetătorii au găsit o surpriză arheologică sub mormântul profetului Iona, vechi de 2.700 de ani, şi marchează un capitol din istoria Asiriei

Un oraş uriaş din vechiul Canaan, construit acum 5.000 de ani, ar putea rescrie istoria: ”Este New York-ul Epocii Bronzului Timpuriu”

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase