Home » Istorie » Un vas din aur, extrem de rar și vechi de 3.000 de ani, descoperit în Austria

Un vas din aur, extrem de rar și vechi de 3.000 de ani, descoperit în Austria

Publicat: 09.10.2021
Un vas din aur, extrem de rar și vechi de 3.000 de ani, descoperit în Austria
Credit foto: Andreas Rausch, Novetus

Arheologii care fac săpături într-o așezare preistorică din Ebreichsdorf, Austria, au descoperit un vas rar din aur, decorat cu motivul soarelui. Vasul datează de acum 3.000 de ani.

Săpăturile din Ebreichsdorf au început în septembrie 2019, pentru a salva și conserva materialul arheologic înainte de construcția unei căi ferate în zonă.

Cu acest prilej, arheologii au găsit o așezare antică datând de acum 1300-1000 î.Hr., din epoca târzie a bronzului, pe care cercetătorii o asociază cu cultura câmpurilor de urne (legată de practica de a îngropa urne cu rămășițe incinerate).

Vasul a fost găsit aproape de peretele unei case preistorice și este decorat cu un motiv de soare care înfățișează razele soarelui. Este fabricat din metal foarte subțire, alcătuit din aproximativ 90% aur, 5% argint și 5% cupru.

În interiorul bolului era o sârmă aurie înfășurată cu smocuri de material organic care inițial erau cusute cu fir de aur. Cercetătorii sugerează că țesătura ar fi putut fi o eșarfă decorativă, folosită de obicei în timpul ceremoniilor religioase de închinare la soare, potrivit Heritage Daily.

Vasul din aur, una dintre cele mai importante descoperiri din Austria

„Aceasta este descoperirea unei vieți”, a afirmat arheologul dr. Michał Sip, de la Novetus, care consideră că bolul este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Austria din ultimele decenii.

În Europa sunt cunoscute numai aproximativ 30 de boluri din aur din epoca bronzului, lucrate fin, iar acesta este primul de acest gen descoperit în Austria și al doilea la est de Alpi. Majoritatea acestor boluri din aur provin din nordul Germaniei și din Scandinavia, cu exemple unice descoperite în Spania, Franța și Elveția.

De când au început săpăturile în 2019, în apropierea așezării au fost descoperite până la cinci sute de obiecte din bronz, constând în ace, pumnale și cuțite, diverse vase ceramice din lut, dar și scoici și oase de animale.

Istoricii sugerează că aceste descoperiri s-au acumulat ca într-un depozit într-o mlaștină veche sau albia unui râu, fiind aruncate în apă de către locuitorii așezării, în timpul ritualurilor religioase.

Vasul din aur, descoperit recent, va fi expus la Muzeul Kunsthistorisches din Viena, iar săpăturile în situl așezării vor continua în următoarele șase luni.

Vă recomandăm să citiți și:

Mască din foiță de aur, printre cele peste 500 de artefacte descoperite la un sit arheologic din China

Cimitir și fortăreață, vechi de 5.000 de ani, dezgropate în Polonia. Ar fi aparținut primilor fermieri din Europa

Un artefact inedit descoperit într-o comoară britanică din Epoca Bronzului

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase