Home » Istorie » Mască din foiță de aur, printre cele peste 500 de artefacte descoperite la un sit arheologic din China

Mască din foiță de aur, printre cele peste 500 de artefacte descoperite la un sit arheologic din China

Publicat: 02.04.2021

Peste 500 de artefacte importante, inclusiv o mască rară din foiță de aur, au fost dezgropate în șase gropi de sacrificiu recent descoperite la situl arheologic Sanxingdui din Epoca Bronzului din Guanghan, Sichuan, China.

Masca din aur este incompletă, însă peste jumătate din aceasta a supraviețuit.

Având o vechime de aproape 3.000 de ani, masca are 22 cm lățime și 28 cm înălțime, fiind cea mai mare astfel de mască descoperită până acum la sit. Masca de aur cântărește în jur de 280 grame și este 84% pură. Arheologii estimează că atunci când era intactă, masca ajungea la o greutate de 500 de grame, ceea ce ar fi făcut-o nu doar cea mai mare mască de aur găsită vreodată, dar și cel mai greu obiect de aur din Epoca Bronzului descoperit în China.

Situl Sanxingdui a fost trecut cu vederea timp de zeci de ani

Situl Sanxingdui a fost trecut cu vederea din punct de vedere arheologic timp de zeci de ani, însă noi presiuni de a studia ritualurile și ceremoniile culturii Sanxingdui din Epoca Bronzului au repornit excavările.

Acestea sunt primele gropi de sacrificiu găsite de la descoperirea primelor gropi în urmă cu 35 de ani. Sunt dreptunghiulare și au dimensiuni ce variază între 3,5 mp și peste 18 mp. Excavările vor continua până când gropile vor fi explorate în întregime.

Printre artefactele recuperate se mai numără ornamente din aur, cercuri, păsări, bucăți de foiță de aur, vase din bronz, măști din bronz, copaci din bronz, obiecte din pietre semiprețioase, dar și obiecte din fildeș.

Arheologii au descoperit și rămășițe organice

Descoperirile extrem de rare din bronz includ un vas mare în formă de bufniță și un vas de băut pătrat care este unic printre artefactele recuperate de la situl Sanxingdui. Vasul unic este decorat cu capete de păsări și animale. Un altul a fost confecționat în formă de dragon, potrivit History Blog.

Arheologii au descoperit și rămășițe organice, inclusiv textile, orez și semințe carbonizate. De asemenea, au fost recuperate și fragmente de la tipuri de la mătase.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un tezaur impresionant de artefacte furate, descoperit în urma raziilor desfășurate în Israel

Arheologii au aflat ce sunt, de fapt, aceste artefacte dintr-un tărâm demult dispărut

Ce au găsit polițiștii în locuința unuia dintre cei mai mari tâlhari de artefacte arheologice din istoria europeană

Gheața topită a dezvăluit un tezaur spectaculos de artefacte antice de vânătoare în Norvegia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase