Home » Istorie » Cercetătorii ar fi descoperit cele mai vechi urme de pași de hominizi. Teoria „originii africane”, sub semnul întrebării

Cercetătorii ar fi descoperit cele mai vechi urme de pași de hominizi. Teoria „originii africane”, sub semnul întrebării

Credit foto: Per Ahlberg, Uppsala
Publicat: 14.10.2021

Istoria pre-umană este extrem de dificil de elucidat. Nu există scrieri timpurii de la neanderthalieni, și, deși noi continuăm să descoperim oase antice, acestea sunt foarte limitate, astfel că sunt greu de analizat și clasificat în una dintre numeroasele specii ale Homo, Graecopithecus și toate celelalte genuri.  

Totuși, oasele nu sunt singurele indicii lăsate în urmă de strămoșii noștri. În unele cazuri, urmele de pași s-au păstrat în nisip. În 2017, o echipă de cercetători a găsit și a analizat peste 50 de urme de pași de pe plaja Trachiolos a Insulei Creta, despre care s-a crezut că ar fi fost făcute de o creatură antică în urmă cu 5,7 milioane de ani.

Un nou studiu sugerează acum că acele urme de pași sunt chiar și mai vechi, având o posibilă vârstă de 6,05 milioane de ani, astfel fiind cu 350.000 de ani mai vechi decât s-a crezut inițial.

„Nu putem exclude o legătură între cel care a produs urmele și Graecopithecus freybergi

De fapt, aceste urme de pași sunt atât de vechi încât echipa a sugerat că Graecopithecus freybergi, o primată considerată a avea o vechime de 7,2 milioane de ani (care ar putea fi cel mai vechi strămoș direct al oamenilor, la scurt timp după ce descendența noastră s-a rupt de cimpanzei), ar putea fi implicată.

„Nu putem exclude o legătură între cel care a produs urmele și Graecopithecus freybergi”, a spus Madelaine Böhme, paleontolog la Universitatea din Tübingen, Germania.

Urme de pași descoperite pe Insula Creta. Credit foto: Per Ahlberg, Uppsala

Toți acei hominizi antici ar fi avut picioare foarte diferite, pe măsură ce ne-am îndepărtat de urcatul în copaci și am adoptat mersul în poziție verticală. Totuși, nu toată lumea este de acord că este vorba despre un hominid antic, iar, atunci când vine vorba de urme de pași, un răspuns poate fi greu de confirmat.

„Această interpretare a fost controversată și au fost făcute multe interpretări”, au spus cercetătorii. Însă, niciunul dintre argumente nu a exclus posibilitatea ca aceste urme să fi aparținut unui strămoș uman timpuriu, cum ar fi G. freybergi.

Descoperirea urmelor de pași pune la îndoială teoria „originii africane”

De asemenea, aceste urme de pași au fost găsite pe insula Creta, nu în Africa. Deși Creta ar fi fost atașată de Grecia continentală la acea vreme, descoperirea ridică și mai multe semne de întrebare despre locul în care au evoluat pentru prima dată hominizii antici și pune oarecum la îndoială teoria „originii africane”.

După cum au explicat și cercetătorii în studiul lor, „istoria evoluției și tendințele de răspândire ale hominizilor continuă să fie subiecte de dezbatere”, potrivit Science Alert.

„În ciuda numeroaselor publicații care sugerează o origine africană, există dovezi că cei mai vechi hominizi ar fi putut evolua în Eurasia. Dovezile includ atât fosile corporale, cât și urme”, au adăugat oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost dezlegat un mister vechi de o jumătate de secol. Urmele făcute de animalele în rocile antice

Urmele fosilizate arată că oamenii au ajuns în America de Nord mult mai devreme decât se credea

Urme antice de mâini, lăsate în urmă de copii, ar putea fi cele mai vechi opere de artă preistorică din lume

Urmele inconfundabile ale violenței, descoperite pe rămășițele umane din deșertul Atacama

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase