Home » Știință » Urme de pași ale ultimilor dinozauri care au pășit pe teritoriul Marii Britanii, descoperite de cercetători

Urme de pași ale ultimilor dinozauri care au pășit pe teritoriul Marii Britanii, descoperite de cercetători

Publicat: 25.06.2021
Urme de pași ale ultimilor dinozauri care au pășit pe teritoriul Marii Britanii, descoperite de cercetători
Credit foto: Megan Jacobs, University of Portsmouth

Urme de pași ale ultimilor dinozauri care au pășit pe teritoriul Marii Britanii au fost descoperite în Kent, au anunțat cercetătorii.

În urmă cu aproximativ 66 milioane de ani, un asteroid a lovit Terra, astfel ducând la dispariția a mare parte din dinozaurii de pe planetă. Însă, inundațiile au cauzat dispariția dinozaurilor mult mai devreme, mai exact cu 110 milioane de ani în urmă.

Pe atunci, Marea Britanie era mai mult sau mai puțin acolo unde Maroc sau sudul Spaniei se află acum, nivelurile mărilor creșteau cu repeziciune și habitatele pentru dinozauri dispăreau. Însă, o plajă din Anglia, în apropiere de Dover, era un loc idilic.

O abundență de vegetație proaspătă acoperea întreaga plajă

Pentru carnivori, foarte mulți pești morți eșuaseră la mal, iar pentru erbivori, o abundență de vegetație proaspătă acoperea întreaga plajă, a explicat Dave Martill, unul dintre autorii noului studiu și profesor de paleobiologie la Universitatea din Portsmouth, Anglia.

Oamenii de știință au descoperit urme de pași fosilizate de la mai multe specii de dinozauri, păstrate în sedimente și create atunci când piciorul unui dinozaur apăsa cu presiune în pământ, într-o zonă predispusă la furtuni în Folkestone, Kent, potrivit The Guardian.

Urmele de pași sugerează că mulți dinozauri de dimensiuni medii au cutreierat plaja, inclusiv Ankylosaurus, dinozauri erbivori cu armură, terapode, carnivori bipezi, și ornitopode, dinozauri erbivori, potrivit studiului publicat în jurnalul Proceedings of the Geologists’ Association.

Ultima oportunitate de a găsi dovezi ale dinozaurilor care cutreierau Marea Britanie

„Eu cred că am surprins o mică parte din viața de dinozaur. Acest strat de rocă este ultima oportunitate de a găsi dovezi ale dinozaurilor care cutreierau Marea Britanie. Ce nu pot eu să înțeleg este de ce nimeni nu le-a găsit până acum, având în vedere că aceste roci au fost expuse de mai bine de 100 de ani”, a adăugat Martill.

Autorul principal al studiului, Philip Hadland, de la Muzeul și Galerie de Artă Hastings, a precizat că el a descoperit urmele neobișnuite în formațiunea stâncoasă în 2011 și a crezut că ar putea fi urme de pași, însă a fost nevoie de mai multe dovezi pentru a convinge comunitatea științifică, astfel că a colaborat cu alți oameni de știință pentru a afla mai multe.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă specie de dinozaur este cea mai mare găsită vreodată în Australia

Mozazaurii, prădătorii feroce de pe vremea dinozaurilor care dominau oceanele

Cofondatorul Neuralink vrea să creeze o lume Jurassic Park și specii noi de dinozauri

Paleontologii ar fi aflat de ce nu există foarte multe fosile cu dinozauri de dimensiune medie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase