Home » Istorie » Regele Mihai și pasiunea sa de-o viață pentru automobile. Ce modele cuprindea colecția Majestății sale

Regele Mihai și pasiunea sa de-o viață pentru automobile. Ce modele cuprindea colecția Majestății sale

Publicat: 24.10.2021
Regele Mihai și pasiunea sa de-o viață pentru automobile. Ce modele cuprindea colecția Majestății sale
Regele Mihai la volanul unei mașinuțe numite „Gândacul roşu”. Sursa foto: Profimedia

Automobilele au fost o adevărată pasiune pentru Regele Mihai. Încă din copilărie, mașinile au jucat un rol în viața sa, așa cum se poate vedea în diverse imagini cu Majestatea sa.

Faptul că iubea automobilele era cunoscut de numeroși oameni influenți și renumiți. Edvard Beneš, președintele Cehoslovaciei, i-a dăruit Regelui Mihai un automobil 1936 Aero 30.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 16 ani, tânărul prinț moștenitor a primit de la oficialii aviației române un automobil SS100 3.5 Jaguar. Dorind ca acest cadou să îi amintească de Forțele Aviatice ale României, mașina a fost comandată în „culoarea cerului”, fapt pentru care producătorul Jaguar a creat nuanța „Blue sheen”.

O colecție fascinantă de automobile

Jaguar a refolosit această culoare în anii 1950 pentru modelul X120. Pentru a face automobilul și mai special, acesta a fost singurul model SS100 3.5 care a avut o mascotă, numită acum „mascota prințului Mihai”. La data de 19 octombrie 1937, mașina a fost adusă prințului, tocmai la timp pentru aniversarea din 25 octombrie.

Sursa foto: Profimedia

Regele Mihai a deținut, de asemenea, un automobil Mercedes 540K Sindelfingen, un model Delahaye Type165 și un Talbot Lago Record. Un alt automobil fascinant din colecția Regelui Mihai I a fost un model Alfa Romeo 8C 2900 Touring din 1942.

Regele Mihai a fost președintele onorific al Retromobil Club Romania

Acesta ar fi fost primul model Alfa cu grilajul emblematic în formă de inimă. În afară de aceste minunate automobile, Regele Mihai I mai colecționa și Jeep-uri militare, câteva dintre care sunt expuse în România. Automobilele se află la Castelul Săvârșin, una dintre reședințele familiei regale. Două dintre Jeep-uri sunt semnificative, primul prototip al modelului Bantam BRC 40 și un Jeep la volanul căruia generalul George Smith Patton Jr. a intrat în Paris în august 1944. Cel din urmă a fost, din nou, un cadou pentru Majestatea sa, de această dată de la vărul său, Jean, Mare Duce de Luxemburg.

De asemenea, Regele Mihai a fost președintele onorific al Retromobil Club Romania. Deși a dus o viață turbulentă, automobilele au rămas mereu o pasiune și bucurie a sa.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ziua în care Regele Mihai l-a arestat pe Mareşalul Antonescu

Regina Ana şi Regele Mihai, istoria unei căsătorii interzise de comunişti

FOTO. Cât valorează ceasul de mână pe care l-a purtat Regele Mihai timp de zeci de ani – FOTO

Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai – FOTO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase