Home » Istorie » Ileana, principesă a României, preferata Reginei Maria

Ileana, principesă a României, preferata Reginei Maria

Publicat: 01.12.2021

Ileana, principesă a României, s-a născut la 5 ianuarie 1909 în București, fiind fiica Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Mulți au speculat că Ileana ar fi fost, de fapt, fiica lui Barbu Știrbey, un apropiat al familiei regale și mai ales al Reginei Maria. Scrisorile acestuia pentru Regina Maria nu au lăsat niciodată nimic de înțeles în acest sens, iar el a avut mereu aceeași atitudine față de Ileana pe care o arăta și cu ceilalți copii ai Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

Totuși, o poveste a rămas cunoscută și a contribuit la continuarea mitului. Elisabeta, sora Ileanei, ar fi chemat-o pe aceasta la geam spunând „vino să-l vezi pe tatăl tău” în timp ce Barbu Știrbey ajungea pentru o audiență cu regele. De asemenea, se spune că Ileana ar fi fost copilul preferat al Reginei Maria, mai ales pentru spiritul său de datorie față de România.

Exilul a fost o lovitură dură pentru Ileana, principesă a României

Ileana a studiat în Marea Britanie. S-a căsătorit în 1931, la Sinaia, cu arhiducele Anton al Austriei. Cei doi s-au întâlnit prima oară la Barcelona, iar apoi din nou la reședința verilor Hohenzollern din Umkirch, Germania. Anton era „un băiat foarte frumos, înalt, blond, sportiv, distins”. La întoarcerea în România, Ileana a anunțat oficial că intenționează să se căsătorească cu arhiducele, iar șeful Casei Regale, Carol al II-lea, a aprobat mariajul.

Ileana, principesă a României, alături de trei dintre copiii săi. Sursa foto: Profimedia

Aceasta a fost prima dată când un membru al familiei regale române s-a căsătorit fără să încheie o căsătorie morganatică sau fără să respecte o alianță matrimonială. Cei doi au avut împreună șase copii.

Ileana, principesă a României, a locuit în Austria și în România până în 1947, atunci când s-a alăturat familiei regale în exil, iar apoi în Statele Unite ale Americii. Ileana s-a călugărit sub numele de „maica Alexandra” și a devenit stareța mănăstirii „Schimbarea la față“ din Elwood City, Pennsylvania. Plecarea în exil a fost o lovitură dură pentru Ileana, aceasta spunând în volumul său de memorii că „după ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna în România, am fost ca și moartă”. Memoriile sale, „Trăiesc din nou”, au apărut în Anglia în 1951, iar în România în 2005. Ileana, principesă a României, s-a stins din viață în 1991.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum a trecut regina Maria peste poruncile ferme ale Regelui Carol I şi mai târziu a refuzat favorul lui Hitler

Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire

Regele Mihai și gestul „obraznic” prin care a salvat viețile a zeci de mii de oameni

Regele Mihai și pasiunea sa de-o viață pentru automobile. Ce modele cuprindea colecția Majestății sale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase