Home » Istorie » Noi descoperiri în mormântul de sub Templul lui Hatshepsut îi uimesc pe arheologi

Noi descoperiri în mormântul de sub Templul lui Hatshepsut îi uimesc pe arheologi

Publicat: 29.11.2021
Credit foto: Jeremy Bezanger - Unsplash

Arheologii care desfășoară cercetări la Templul lui Hatshepsut au făcut noi descoperiri într-un mormânt subteran.

Templul a fost construit în timpul domniei lui Hatshepsut, femeia care a devenit faraon în dinastia a XVIII-a a Egiptului Antic. Impunătorul monument este situat vizavi de orașul Luxor și este considerat o capodoperă a arhitecturii antice, cu cele trei terase care ies din stâncile Deir el-Bahari.

Din 1961, datorită eforturile comune ale unor arheologi polonezi și egipteni, s-a lucrat la conservarea templului. Ultimele lucrări sunt efectuate de o echipă de la Centrul polonez pentru arheologie mediteraneeană (CAŚ) la Universității din Varșovia, potrivit Heritage Daily.

Recent, cerectătorii au lucrat la documentarea și restaurarea unei capele dedicate zeiței Hathor, în care se află un mormânt tăiat în stâncă, cu un coridor lung de 15 metri și o cameră funerară neatinsă de arheologi de când mormântul a fost documentat pentru prima dată de Henri Édouard Naville, în secolul XIX.

Artefacte valoroase în mormântul de sub Templul lui Hatshepsut

Echipa de cercetători a descoperit că mormântul de sub Templul lui lui Hatshepsut conținea tone de resturi, în care au găsit câteva sute de artefacte care datează din perioada Regatului de Mijloc, când a fost construit mormântul, sau de la finalul dinastiei a XVIII-a  (în perioada Noului Regat).

Dr. Patryk Chudzik, de la CAŚ, a raportat că mormântul a fost construit lângă templul faraonului Mentuhotep al II-lea, reprezentând un indiciu că individul înmormântat era probabil o rudă apropiată a faraonului. „Numărul și calitatea artefactelor pe care le-am găsit sunt impresionante. Acestea includ o figurină din lemn, cel mai probabil proprietarul mormântului, cu o perucă pe cap”, a spus Chudzik.

descoperiri mormant templul lui Hatshepsut
Credit foto: Dr. Patryk Chudzik

Totodată, au fost descoperite bucăți de vase pictate sau decorate cu motive vegetale, care datează în general din dinastia a XVIII-a, pe lângă o figură de lut a unei vaci și câteva zeci de jertfe făcute de credincioși și preoți în capela de deasupra.

Dr. Chudzik crede că obiectele au fost în esență aruncate în mormânt de către personalul templului, care ar fi acceptat ofrande, dar care avea foarte puțin spațiu în capelă pentru a le depozita.

Hatshepsut (care însemna „cea mai nobilă dintre nobile”) a condus Egiptul între anii 1473 – 1458 î.e.n., fiind una dintre puţinele situaţii în care această mare civilizaţie a avut o femeie la tron.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 10 faraoni ai Egiptului Antic

Top 10 mistere despre familiile regale rezolvate de știință

Pergamentul „Cartea morților”, lung de patru metri, descoperit într-un puț funerar din Egipt

10 lucruri despre Egiptul Antic pe care toţi ar trebui să le ştie

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase