Home » Istorie » Elizabeth Bathory, contesă nemiloasă sau victima unui complot politic?

Elizabeth Bathory, contesă nemiloasă sau victima unui complot politic?

Publicat: 04.01.2022

Elizabeth Bathory s-a născut la 7 august 1560, Nyírbátor, Regatul Ungariei și a murit la 21 august 1614 în Castelul Csejte din Regatul Ungariei (acum în Slovacia). Această contesă maghiară ar fi torturat și ucis sute de tinere în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea.

Elizabeth Bathory s-a născut într-o familie nobilă protestantă proeminentă din Ungaria. Familia ei controla Transilvania, iar unchiul ei, Ștefan Bathory, era rege al Poloniei. Elizabeth Bathory și-a petrecut copilăria la castelul familiei din Ecséd, Ungaria.

În 1575, aceasta s-a căsătorit cu contele Ferencz Nádasdy, membru al unei alte puternice familii maghiare, iar ulterior s-a mutat la Castelul Csejte, un cadou de nuntă din partea familiei Nádasdy. Din 1585 și până în 1595, Elizabeth Bathory a născut patru copii.

Când au început să apară zvonuri despre cruzimea lui Elizabeth Bathory?

După moartea lui Nádasdy în 1604, zvonuri despre cruzimea lui Elizabeth Bathory au început să apară. Deși relatările anterioare despre uciderea unor țărănci au fost aparent ignorate, afirmațiile din 1609, faptul că Elizabeth Bathory ar fi ucis femei din familii nobile, au atras mai multă atenție.

Castelul Čachtice din Slovacia, fosta reședință a contesei Elizabeth Bathory. Sursa foto: Shutterstock

Vărul ei, György Thurzó, conte palatin al Ungariei, a primit ordin de la Matia I, pe atunci rege al Ungariei, să investigheze. După ce a obținut declarații de la oamenii care locuiau în zona din jurul proprietății sale, contele palatin a stabilit că Elizabeth Bathory a torturat și ucis peste 600 de fete cu ajutorul servitorilor săi, scrie Britannica.

Elizabeth Bathory, o femeie puternică cu o mare influență după moartea soțului ei

La 30 decembrie 1609, contesa și slujitorii ei au fost arestați. Slujitorii au fost judecați în 1611, iar trei dintre aceștia au fost executați. Deși nu a fost niciodată judecată, contesa a fost închisă în încăperile sale din Castelul Csejte. Bathory a rămas acolo până a murit.

Deși documentele din procesul din 1611 susțin acuzațiile aduse împotriva sa, studiile moderne au pus sub semnul întrebării veridicitatea acuzațiilor. Elizabeth Bathory a fost o femeie puternică, acumulând chiar mai multă influență după moartea lui Nádasdy și prin controlul pe care îl avea asupra proprietăților lui. Totodată, faptul că o datorie considerabilă pe care Matia I o avea față de Bathory a fost anulată de familia ei în schimbul permisiunii de a gestiona condițiile de captivitate a contesei sugerează că acuzațiile care i-au fost atribuite au fost motivate politic și au permis rudelor să-și însușească proprietățile deținute de aceasta.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Anne Boleyn, prima regină a Angliei executată public. A fost acuzată de adulter și vrăjitorie

O descoperire recentă dezvăluie cât de minuțios a fost planul de execuție a lui Anne Boleyn, pus la punct de Henric al VIII-lea

Cât de frumoasă era, de fapt, Anne Boleyn „regina blestemată” a Angliei?

Enigmatica regină Elisabeta I a Angliei. 7 lucruri interesante despre ea

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase