Home » Istorie » Un mozaic roman excepțional, cu scene din Iliada, descoperit într-un câmp din Marea Britanie

Un mozaic roman excepțional, cu scene din Iliada, descoperit într-un câmp din Marea Britanie

Credit foto: Historic England Archive
Publicat: 02.12.2021

O vilă romană care conține un mozaic rar cu scene din Iliada lui Homer a fost descoperită în urma unor săpături arheologice derulate pe câmpul unui fermier din Marea Britanie.

Mozaicul, găsit în Rutland, cel mai mic comitat situat în centrul Angliei, a fost descris de arheologi ca fiind primul exemplu de acest gen descoperit în Marea Britanie.

Reprezentanții departamentului Historic England, care se ocupă de monumentele istorice și artefactele din Regatul Unit, au descris mozaicul drept „unul dintre cele mai remarcabile și semnificative descoperite vreodată în Marea Britanie”, relatează BBC.

Mozaicul roman cu scene din Iliada și complexul vilei au intrat într-un program de conservare, fiind totodată protejate ca monumente istorice. Primele cercetări au indicat faptul că o persoană bogată din perioada romană târzie a ocupat complexul.

Vila și mozaicul roman cu scene din Iliada, descoperite datorită fiului proprietarului terenului

Jim Irvine, fiul lui Brian Naylor, proprietarului terenului, a făcut descoperirea inițială după ce a zărit „ceramică neobișnuită” în timp ce se plimba pe câmp, în timpul restricțiilor din 2020.

Familia mea cultivă acest pământ de 50 sau 60 de ani. În timpul lockdown-ului de anul trecut, am observat în pământ niște ceramică care nu semăna cu nicio ceramică pe care o mai văzusem înainte”, a povestit el.

Acesta a făcut și o mică excavație cu ajutorul unei lopeți pentru a scoate la iveală descoperirea pe care tocmai o făcuse. Ulterior, a anunțat echipa arheologică de la Consiliul Comitatului Leicestershire. Historic England a finanțat apoi lucrări urgente de săpături arheologice în noul sit, cercetări care au fost efectuate de specialiști de la Universitatea din Leicester.

vila romana mozaic
Jim Irvine și tatăl său Brian Naylor / Credit foto: Historic England Archive

Mozaicul roman cu scene din Iliada, care a format podeaua a ceea ce se credea a fi o zonă de luat masa sau de divertisment în cadrul vilei, măsoară 11m x 7m.

De obicei, mozaicurile au fost utilizate în clădirile private și publice din Imperiul Roman și au reprezentat adesea figuri celebre din mitologie. Cu toate acestea, se crede că mozaicul Rutland este unic în Marea Britanie, deoarece îl prezintă pe Ahile și lupta lui cu Hector, la încheierea Războiului Troian.

Investigațiile arheologice au dezvăluit că vila mare este înconjurată de hambare, structuri circulare și posibil o baie.

Proprietarul vilei romane, o persoană bogată care avea cunoștințe de literatură clasică

Complexul este posibil să fi fost ocupat, între secolele al III-lea și al IV-lea, de cineva care avea cunoștințe de literatură clasică.

„Este cu siguranță cea mai interesantă descoperire de mozaic roman din Regatul Unit în ultimul secol. Ne oferă noi perspective asupra atitudinilor oamenilor din acea vreme, a legăturilor lor cu literatura clasică și, de asemenea, ne spune mult despre persoana care a comandat această piesă”, a afirmat John Thomas, director adjunct al Serviciilor Arheologice din cadrul Universității din Leicester și manager al proiectului arheologic.

În continuare, arheologul a precizat că proprietarul vilei era o persoană care „cunoștea clasicii, care a avut bani să comande o piesă cu asemenea detalii și este prima descriere a acestor povești pe care am găsit-o vreodată în Marea Britanie”.

La rândul lui, Duncan Wilson, directorul executiv al Historic England, a adăugat: „Este remarcabil să descoperi un mozaic roman atât de rar de asemenea dimensiuni, precum și vila din jur.

Descoperirile de genul acesta sunt atât de importante pentru a ne ajuta să punem laolaltă istoria noastră. Protejând acest sit, suntem capabili să continuăm să învățăm din el și să așteptăm cu nerăbdare ceea ce săpăturile viitoare ne pot învăța despre oamenii care au trăit acolo în urmă cu peste 1.500 de ani”, a mai spus el.

Situl se află pe un teren privat și nu este accesibil publicului, însă se poartă discuții cu Consiliul din Rutland pentru a realiza, în afara amplasamentului, o expoziție a complexului vile și a descoperirilor din ea, a transmis Historic England. Noi cercetări arheologice pe acest teren sunt planificate să aibă loc în 2022.

Vă recomandăm să citiți și:

Ferma unui bogătaş din Epoca Romană, descoperită de arheologi la Alba Iulia. Ce au găsit în vila antică

Top 10 informații esențiale despre arhitectura romană

Structuri din perioada romană, descoperite  în Elveția

Vila-fantomă care se scufundă pe o plajă din El Salvador. Cum a ajuns aici

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase