Home » Istorie » Congresmenul care a provocat moartea a 800 de membri ai echipajelor unor submarine în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Congresmenul care a provocat moartea a 800 de membri ai echipajelor unor submarine în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Publicat: 05.01.2022

Există un motiv pentru care anumite informații militare sunt clasificate: astfel încât să nu cadă în mâinile inamicului. Congresmanul Andrew May nu a conștientizat asta, așadar o conferință de presă nefastă a dus la pierderea a aproximativ 10 submarine și la moartea a 800 de membri ai echipajului Marinei.

Marina Statelor Unite a fost cunoscută pentru succesele sale de după intrarea țării în cel de-al Doilea Război Mondial, notează War History Online.

În ciuda încercărilor japoneze de a le scufunda navele, forțele Aliate au reușit să evite atacurile. Acest lucru se datora faptului că, la acea vreme, clasa de submarine Balao se putea scufunda la adâncimi de 120 de metri, mai adânc decât puteau japonezii să-și plaseze explozibilii de adâncime.

Incidentul Andrew May

În 1943, Andrew May, președintele Comisiei pentru Afaceri Militare a Camerei, a pornit într-un tur al zonelor militare americane din Teatrul Pacificului, în timpul căruia a fost la curent cu o serie de informații sensibile legate de război.

Când s-a întors, în luna iunie, a susținut o conferință de presă în care a dezvăluit că submarinele americane aveau o rată mare de supraviețuire doar pentru că încărcările japoneze explodau la o adâncime prea mică.

Aceste informații au fost trimise agențiilor de presă și publicate în ziarele din SUA.

Decăderea unui vorbăreț

La scurt timp după răspândirea acestei știri, forțele navale japoneze antisubmarine și-au ajustat încărcăturile pentru a exploda la o adâncime mai mare.

Acest lucru l-a determinat pe viceamiralul Charles A. Lockwood, comandantul flotei de submarine americane din Pacific, să estimeze că vorbăria lui May a făcut Marina să piardă 10 submarine și a dus la moartea a aproximativ 800 de membri ai echipajelor.

„Am auzit că congresmanul May a spus că explozibilii japonezi de adâncime nu sunt plasați suficient de adânc. Cred că ar fi încântat să afle că japonezii i-au mutat mai adânc acum”, a spus el.

Flota de submarine din Pacific a Marinei a publicat un raport în urma conferinței de presă în care a stabilit că forțele japoneze de război antisubmarin (ASW) nu au reușit să descopere adâncimea maximă pe care ar putea-o atinge flota de submarine americane.

Cu toate acestea, nu a precizat dacă japonezii și-au modificat atacurile cu încărcătură de adâncime în poziții mai profunde din cauza dezvăluirii lui May.

Andrew May și modul în care se putea profita de pe urma războiului

Nefasta conferință de presă nu a fost singurul cui în sicriul carierei lui Andrew May. În primele etape ale războiului, s-a împrietenit cu doi oameni de afaceri din New York, Henry și Murray Garsson.

În ciuda faptului că cei doi nu aveau cunoștințe sau experiență anterioară în fabricarea de arme, ei au căutat câștiguri financiare din implicarea SUA în conflict, obținând contracte de muniție de la guvern.

În numele celor doi oameni de afaceri, May și-a folosit poziția de președinte al Comisiei pentru afaceri militare a Camerei pentru a contacta departamentul de achiziție de muniții și alți oficiali guvernamentali pentru a obține contracte de război, favoruri și amânări de plată a taxelor.

Pentru eforturile sale, a primit plăți substanțiale în numerar, informații care au fost descoperite de o comisie de investigare a Senatului în urma războiului.

Acest lucru s-a transformat curând într-un scandal, care a crescut apoi în urma mărturiilor despre cum a profitat compania Garsson de război și despre defectele munițiilor livrate de ei. S-a descoperit că obuzele lor de mortier de 10 centimetri aveau declanșatoare defecte, ceea ce ducea la o detonare prematură.

Se crede că acest lucru a dus la moartea a 38 de militari americani.

A plătit congresmenul pentru faptele sale?

Urmările pe care le-au avut numeroasele gafe ale lui Andrew May în timpul războiului au inclus pierderea următoarelor alegeri, în 1946. Apoi a fost judecat pentru acuzații federale de luare de mită și, după mai puțin de două ore de deliberare a juriului, a fost găsit vinovat pe 3 iulie 1947.

În ciuda eforturilor pentru a evita încarcerarea, el a fost în cele din urmă condamnat la nouă luni într-o unitate federală.

Murray și Henry Garsson au fost, de asemenea, condamnați la închisoare.

În ciuda reputației sale pătate, May a continuat să-și păstreze influența asupra politicii din cadrul Partidului Democrat.

Ca atare, el a reușit să obțină o grațiere completă de la președintele Harry Truman în 1952. Cu toate acestea, nu a putut să-și reînvie cariera politică și, astfel, s-a întors în Kentucky pentru a practica avocatura până la moartea sa.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 10 cele mai înfiorătoare lucruri care se găsesc la Pripiat și Cernobîl

Acest copil a ajuns să aibă la degetul mic întregul destin al Rusiei

Cum a dus Moartea Neagră la apariția Renașterii italiene

Ataturk, părintele Turciei moderne

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase