Home » Istorie » Cinci mamuți din era glaciară, descoperiți de arheologii britanici după 220.000 de ani

Cinci mamuți din era glaciară, descoperiți de arheologii britanici după 220.000 de ani

Publicat: 28.12.2021

Cinci mamuți din era glaciară au fost descoperiți într-o stare extraordinar de bună în Cotswolds, o regiune din sudul Angliei, spre uimirea arheologilor și paleontologilor.

Rămășițele de la doi adulți, doi juvenili și un pui care au cutreierat Pământul în urmă cu 200.000 de ani au fost excavate în apropiere de Swindon, alături de unelte folosite de neanderthalieni, care cel mai probabil ar fi vânat bestiile gigantice. Situl descoperit este vast, astfel că arheologii speră să găsească mai multe obiecte și rămășițe.

Judecând după calitatea descoperirilor, situl este „o mină de aur”. Acestea variază de la giganți din era glaciară, cum ar fi elani de două ori mai mari decât urmașii lor din zilele noastre, și până la creaturi mai mici, cum ar fi gândacul de bălegar care a evoluat împreună cu megafauna, folosind excrementele de la giganți pentru hrană și adăpost. Chiar și semințe, polen și fosile de plante, inclusiv varietăți dispărute, au fost găsite la sit.

Una dintre cele mai importante descoperiri din paleontologia britanică

Toate acestea vor oferi noi indicii despre modul în care strămoșii noștri trăiau în condițiile dure din era glaciară, o perioadă din preistorie despre care sunt știute foarte puține detalii. Descoperirile excepționale vor fi explorate într-un documentar BBC One care va fi difuzat pe 30 decembrie. În cadrul acestuia, Sir David Attenborough și biologul Ben Garrod se vor alătura arheologilor de la DigVentures pentru a filma excavarea.

Sir David Attenborough și rămășițele de mamuți. Sursa foto: DigVentures

„Aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri din paleontologia britanică. Acolo unde au fost găsiți acești mamuți este exact locul în care au murit în urmă cu un sfert de milion de ani, alături de lucruri incredibile precum unelte de piatră și melci pe care i-au strivit”, a explicat Garrod.

„Sunt aproape intacți. Nu poate fi exprimat în cuvinte”

„Avem dovezi în privința peisajului. Știm că aici creșteau plante. Micile detalii dezvăluie contextul acestor giganți emblematici. Este o privire în trecut. Asta este incredibil de important pentru înțelegerea modului în care schimbările climatice afectează mediul, ecosistemele și speciile”, a adăugat Garrod.

Lisa Westcott Wilkins de la DigVentures, o organizație de arheologie, a spus că „alți mamuți au mai fost descoperiți în Regatul Unit, însă nu în această stare de conservare”. „Sunt aproape intacți. Nu poate fi exprimat în cuvinte”, a adăugat Westcott Wilkins.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un fildeș de mamut vechi de 100.000 de ani a fost descoperit pe coasta Californiei

O companie a strâns 15 milioane de dolari pentru un proiect ambițios: Readucerea mamuților lânoși în Arctica

Un mamut lânos pe nume Kik a mers atât de mult în viața sa încât să înconjoare Pământul de două ori

Trei schelete uriașe de mamuți lânoși, descoperite de mineri în teritoriul Yukon din Canada

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase