Home » Știință » O companie a strâns 15 milioane de dolari pentru un proiect ambițios: Readucerea mamuților lânoși în Arctica

O companie a strâns 15 milioane de dolari pentru un proiect ambițios: Readucerea mamuților lânoși în Arctica

O companie a strâns 15 milioane de dolari pentru un proiect ambițios: Readucerea mamuților lânoși în Arctica
Lyuba, cel mai bine conservat pui de mamut lânos din lume. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.09.2021

După 10.000 de ani de la dispariția mamuților lânoși de pe fața Pământului, oamenii de știință sunt pe cale să înceapă un proiect ambițios menit să aducă bestiile înapoi în tundra din Arctica.

Posibilitatea recreării mamuților și aducerea acestora înapoi în sălbăticie a mai fost discutată, deseori într-un mod cât se poate de serios, de mai bine un deceniu, însă cercetătorii anunță acum noi investiții financiare care ar putea face visul o realitate.

Finanțarea a venit sub forma a 15 milioane de dolari strânși de la compania de bioștiință și genetică Colossal, fondată de Ben Lamm, antreprenor în tehnologie și software, și George Church, profesor de genetică la Școala de Medicină Harvard, un pionier de noi strategii în editarea genetică.

Când ar putea veni pe lume primii pui de mamuți lânoși creați în laborator?

Oamenii de știință doresc să creeze un hibrid elefant-mamut prin dezvoltarea de embrioni în laborator care sunt purtători de ADN de mamut. Punctul de pornire pentru proiect implică colectarea de celule ale pielii de la elefanți asiatici, care sunt amenințați cu dispariția, și reprogramarea acestora în celule stem mai versatile purtătoare de ADN de mamut. Genele responsabile pentru părul de mamut, straturile de grăsime izolatoare și alte adaptări la clima rece sunt identificate prin compararea genomurilor de mamut extrase de la animale recuperate din permafrost cu cele de la elefanți asiatici înrudiți.

Aceste embrioni ar fi apoi născuți de o mamă surogat sau posibil un uter artificial. Dacă totul decurge conform planului, cercetătorii speră ca primul set de pui de mamuți lânoși să ajungă pe lume în șase ani.

„Scopul nostru este să producem un elefant rezistent la frig, însă va arăta și se va comporta ca un mamut. Nu încercăm să păcălim pe cineva, însă ne dorim să producem un echivalent funcțional al mamutului care se va simți bine la temperaturi de – 40 grade Celsius și care va face toate lucrurile pe care le fac elefanții și mamuții, în special doborârea copacilor”, a explicat Church.

„Amploarea experimentului este enormă”

Proiectul este încadrat ca un efort pentru conservarea elefanților asiatici prin echiparea acestora cu trăsăturile care le-au permis să prospere în întinderile vaste ale Arcticii, regiune cunoscută drept stepa mamuților. Însă, oamenii de știință mai cred că introducerea turmelor de hibrizi elefanți-mamuți în tundra din Arctica i-ar putea ajuta să restaureze habitatul degradat și să combată unele dintre efectele crizei climatice. Spre exemplu, prin doborârea copacilor, bestiile ar putea ajuta la restaurarea fostelor pajiști arctice, potrivit The Guardian.

Însă, nu toți oamenii de știință sunt convinși că producerea de animale similare mamuților în laborator este cea mai eficientă cale pentru restaurarea tundrei. „Părerea mea este că justificările oferite, ideea că am putea să construim propriul mediu arctic folosind o turmă de mamuți, nu sunt plauzibile. Amploarea experimentului este enormă. Vorbim despre sute de mii de mamuți care au nevoie de 22 luni de gestație și 30 de ani pentru a ajunge la maturitate”, a precizat dr. Victoria Herridge, biolog evolutiv la Muzeul Național de Istorie din Londra.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un mamut lânos pe nume Kik a mers atât de mult în viața sa încât să înconjoare Pământul de două ori

Trei schelete uriașe de mamuți lânoși, descoperite de mineri în teritoriul Yukon din Canada

A fost descoperit cel mai vechi ADN din istorie. Are 1,2 milioane de ani și arată cum au evoluat mamuții

Un rinocer lânos tânăr, incredibil de bine conservat, descoperit după topirea permafrostului din Siberia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase