Home » Istorie » Trei schelete uriașe de mamuți lânoși, descoperite de mineri în teritoriul Yukon din Canada

Trei schelete uriașe de mamuți lânoși, descoperite de mineri în teritoriul Yukon din Canada

Trei schelete uriașe de mamuți lânoși, descoperite de mineri în teritoriul Yukon din Canada
Credit foto: Yukon Beringia Interpretive Centre
Publicat: 21.06.2021

Trei schelete parțiale de mamuți lânoși, care ar fi aparținut aceleiași familii, au fost descoperite de mineri în apropiere de Dawson City, Yukon, în Canada.

Minerii au predate oasele Guvernului din Yukon. „Se pare că avem un mamut complet maturizat, un adult tânăr și un juvenil”, a spus Grant Zazula, paleontolog șef în cadrul Guvernului din Yukon.

Unele dintre oase sunt încă „articulate” (conectate) între ele, a mai adăugat Zazula. Modul în care oasele au fost găsite sugerează că „acești trei mamuți trăiau probabil împreună și au murit împreună în apropiere de locul în care au fost descoperite oasele fosilizate”, a subliniat Zazula. Chiar dacă nu făceau parte din aceeași familie, mamuții ar fi aparținut unei turme mai mari.

Clima era incredibil de rece și aridă, cel mai probabil fără copaci

Minerii au găsit scheletele de mamuți în apropiere de un strat de piroclast (particulă de origine vulcanică) care cel mai probabil datează din urmă cu 29.000 de ani, pe vremea când un vulcan situat în Insulele Aleutine a erupt. Așadar, mamuții trăiau cel mai probabil la momentul erupției. În acea perioadă, mare parte din Canada era acoperită de ghețari, iar zona din jurul Dawson City fiind una dintre puținele fără gheață, scrie Live Science.

„Regiunea de minerit din interiorul regiunii Yukon făcea partea din peisajul fără ghețari numit Beringia, care făcea legătura între Alaska și Siberia prin podul terestru Bering. Clima era incredibil de rece și aridă, cel mai probabil fără copaci, astfel contribuind la prevalența mamiferelor care pășteau”, a mai precizat Zazula.

Cauza morții celor trei mamuți nu este clară deocamdată

Între 35.000 și 18.000 de ani în urmă, mamuții lânoși (Mammuthus primigenius) au traversat acel pod terestru spre America de Nord, potrivit Muzeului de Paleontologie din cadrul Universității din California.

„Minerii vor relua lucrările la fața locului în câteva săptămâni și echipele noastre vor fi prezenta pentru a vedea dacă mai există și alte oase de la alte schelete”, a mai spus Zazula. Deocamdată, cauza morții celor trei mamuți nu este clară, însă cercetătorii speră că cercetările ulterioare vor oferi un răspuns.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire monstruoasă făcută de doi scafandri într-un râu. Are peste 22 de kilograme și o lungime de 1,2 metri

A fost descoperit cel mai vechi ADN din istorie. Are 1,2 milioane de ani și arată cum au evoluat mamuții

Centrul mamuților, descoperit pe șantierul unui aeroport din Mexic

Scheletul unui mamut tânăr, descoperit în Siberia. Cercetătorii speră să îi găsească și creierul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase