Un embrion de dinozaur în stare perfectă de conservare, descoperit în China

23 12. 2021, 15:00

This browser does not support the video element.

Oamenii de știință au anunțat descoperirea unui embrion de dinozaur în stare perfectă de conservare care tocmai se pregătea să iasă din oul său, la fel ca un pui de găină.

Embrionul a fost descoperit în Ganzhou, în sudul Chinei, iar cercetătorii estimează că are o vechime de cel puțin 66 de milioane de ani. Aceștia cred că ar putea fi vorba de un dinozaur maniraptoran, sau oviraptorozaur, embrionul fiind numit Baby Yingliang.

Cercetătorul Fion Waisum Ma a declarat că acesta este „cel mai bun embrion de dinozaur descoperit vreodată în istorie”.

O șansă de a înțelege mai bine legătura dintre dinozauri și păsările moderne

Descoperirea reprezintă, de asemenea, șansa de a înțelege mai bine legătura dintre dinozauri și păsările moderne. Fosila arată că embrionul era ghemuit într-o poziție cunoscută drept „tucking”, acesta fiind un comportament observat la păsări cu puțin timp înainte să iasă din ouă.

„Asta indică faptul că acest comportament al păsărilor moderne a evoluat și a originat în rândul strămoșilor lor dinozauri”, a precizat dr. Ma, citat de BBC.

Oviraptorozaurii, termen care înseamnă „șopârle hoți de ou”, erau dinozauri cu pene care au trăit în ceea ce este acum Asia și America de Nord în timpul perioadei Cretacicului Târziu, între 100 și 66 de milioane de ani în urmă.

Paleontologul Steve Brusatte, care a făcut parte din echipa de cercetare, a declarat că este „una dintre cele mai spectaculoase fosile de dinozaur” pe care a văzut-o vreodată, dar și că embrionul era pe punctul de a ecloza.

Oul de dinozaur a fost descoperit inițial în 2000

Baby Yingliang măsoară 27 centimetri în lungime, de la cap la coadă, și se află în interiorul unui ou de 17 centimetri la Muzeul de Istorie a Naturii Yingliang din China.

Oul a fost descoperit inițial în 2000, însă a fost trimis într-un depozit unde a rămas timp de 10 ani. Abia atunci când au început lucrări de renovare la muzeu și fosilele vechi au fost reanalizate, cercetătorii și-au dat seama că un embrion s-ar putea afla în ou.

O parte din corpul dinozaurului este încă acoperită de rocă astfel că cercetătorii vor folosi tehnici avansate de scanare pentru a crea o imagine completă a scheletului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au găsit fosila unei păsări primordiale care putea să scoată limba

O fosilă rară de tardigrade a fost găsită într-un chihlimbar vechi de 16 milioane de ani

O fosilă trilobită veche de 390 de milioane de ani avea o grămadă de ochi mai mici în ochii săi

O razie a poliției din Brazilia a scos la iveală cea mai detaliată fosilă de pterozaur din lume