Home » Istorie » Rămășițele unei turme de 11 dinozauri, descoperite în Italia

Rămășițele unei turme de 11 dinozauri, descoperite în Italia

Rămășițele unei turme de 11 dinozauri, descoperite în Italia
Bruno, cel mai mare și cel mai bătrân dinozaur din turma descoperită recent în Italia. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.12.2021

Un tezaur de fosile de la o turmă de 11 dinozauri a fost identificat pentru prima dată în Italia, inclusiv cel mai mare și mai complet schelet de dinozaur găsit vreodată în această țară.

Deși rămășițele izolate de dinozaur au fost descoperite în Italia începând cu anii 1990, paleontologii au identificat acum un grup la Villaggio del Pescatore, o fostă carieră de calcar din apropierea orașului portuar Trieste din nord-est.

Rămășițele fosilizate aparțin speciei Tethyshadros insularis, care a trăit în urmă cu 80 de milioane de ani și ajungea la 5 metri lungime.

„Italia nu este cunoscută pentru dinozauri și, deși am avut câteva reușite în trecut, acum avem o întreagă turmă la un singur sit”, a spus Federico Fanti, profesor la Universitatea din Bologna și lider al echipei de cercetare. Studiul lor a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.

„Bruno este cel mai mare și cel mai bătrân din grup”

Villaggio del Pescatore a devenit cunoscut pentru prima dată în 1996 după descoperirea unui schelet de dinozaur pe care paleontologii l-au numit Antonio și despre care au crezut la început că era „o specie pitică”. Însă, cele mai recente descoperiri contestă asta, iar Antonio ar fi cel mai tânăr dinozaur din această turmă. Cel mai mare din grup a fost numit Bruno.

„Bruno este cel mai mare și cel mai bătrân din grup, precum și cel mai complet schelet de dinozaur găsit vreodată în Italia. Știm că existau dinozauri aici înainte de descoperirea lui Antonio, însă până acum nimeni nu a verificat cu adevărat pentru a vedea câți există. Ce știm acum este că multiple oase aparțin aceleași turme”, a adăugat Fanti.

Un mediu tropical, cald și umed, capabil să hrănească turme de dinozauri

Rămășițe fosilizate de pești, crocodili, reptile zburătoare și chiar creveți au fost găsite la acest sit, care în urmă cu 80 de milioane de ani făcea parte din regiunea mediteraneeană antică, potrivit The Guardian.

„La acea vreme, zona era foarte aproape de țărm într-un mediu tropical, cald și umed, capabil să hrănească turme de dinozauri”, a subliniat Fanti.

Unele dintre fosile găsite la Villaggio del Pescatore, o zonă protejată, au fost expuse la muzeul de istorie naturală din Trieste, iar experții speră să deschidă, în cele din urmă, o parte din sit pentru public.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Premieră în studiul fosilelor. Semințele au încolțit într-un con de brad păstrat în chihlimbar

Cel mai lung dinozaur care a trăit vreodată, posibil identificat după ce au fost încurcate niște fosile

Fosile descoperite în Canada ar putea fi dovezile celor mai vechi animale de pe Terra

Zeci de fosile ale unor creaturi preistorice, descoperite întâmplător într-o pădure petrificată din California

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase