Home » Istorie » O razie a poliției din Brazilia a scos la iveală cea mai detaliată fosilă de pterozaur din lume

O razie a poliției din Brazilia a scos la iveală cea mai detaliată fosilă de pterozaur din lume

O razie a poliției din Brazilia a scos la iveală cea mai detaliată fosilă de pterozaur din lume
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.08.2021

O razie a poliției din Brazilia a salvat cea mai detaliată fosilă de pterozaur descoperită până acum.

Polițiștii investigau comerțul ilegal cu fosile, iar în 2013 au găsit fosila de pterozaur Tupandactylus navigans printre alte 3.000 de specimene.

GALERIE FOTO

Paleontologul Victor Beccari și colegii săi de la Universitatea din Sao Paulo și-au dat seama că au găsit cea mai completă fosilă de Tapejaridae (un grup de pterozauri cu creastă) după ce au refăcut placa de calcar ce fusese tăiată în șase bucăți pentru a fi mai dificil de detectat.

De ce sunt atât de rare fosilele de pterozauri?

Scanările cu computerul tomograf au dezvăluit detaliile uimitoare ale ornamentului de pe capul animalului, reprezentând aproape jumătate din înălțimea totală a animalului. Fosilele de pterozauri sunt destul de rare pentru că aceste animale aveau oase fragile și extrem de subțiri astfel încât să zboare cu ușurință.

Acest pterozaur avea o anvergură a aripilor de 2,5 metri și o înălțime de 1 metri, 40% din această fiind reprezentată de creastă. Având o creastă atât de impresionantă și un gât relativ lung, animalul ar fi fost limitat la zboruri pe distanțe scurte”, a declarat Beccari.

Cum explică cercetătorii unele diferențe observate la fosilele de pterozauri?

În urmă cu aproximativ 115 milioane de ani, aceste reptile antice și-ar fi folosit abilitatea de a zbura pentru a scăpa de prădători pe cerul de deasupra a ceea ce este acum nordul Braziliei. Zborul creaturii era sprijinit de un os numit „notarium”, scrie Science Alert.

După ce au comparat fosila cu descoperiri anterioare, cercetătorii au concluzionat că unele diferențe ar putea fi explicate prin dimorfismul sexual (atunci când membrii aceeași specie par diferiți în funcție de sex), ci nu prin existența a două specii distincte după cum s-a crezut până acum. Va fi nevoie de mai multe analize pentru a confirma această teorie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fosile descoperite în Canada ar putea fi dovezile celor mai vechi animale de pe Terra

Zeci de fosile ale unor creaturi preistorice, descoperite întâmplător într-o pădure petrificată din California

Fosile dezvăluie că cefalopodele ar putea fi cu 30 de milioane de ani mai vechi decât am crezut

Doi fermieri chinezi au găsit fosilele unor dinozauri care au murit în timp ce dormeau

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase