Home » Istorie » A trimis Iosif Stalin agenți KGB ca să-l asasineze pe John Wayne?

A trimis Iosif Stalin agenți KGB ca să-l asasineze pe John Wayne?

Publicat: 16.01.2022

Toată lumea iubește un film western american bun, inclusiv Iosif Stalin. Dictatorul sovietic era un fan al genului, dar nu îi plăcea prea mult de cel mai mare star al său: John Wayne.

Zvonurile spun că sentimentele anticomuniste ale actorului l-au determinat pe Stalin să comande un asasinat împotriva actorului, notează War History Online.

Dar sunt aceste afirmații adevărate sau sunt creația uneia dintre cele mai mari vedete de la Hollywood?

Prima încercare de asasinat

John Wayne
Foto: Shutterstock

La sfârșitul anilor 1940, multe țări se temeau de răspândirea globală a comunismului. Printre ele se numărau și Statele Unite, unde exista temerea că oamenii susțin în secret URSS și regimul său comunist. John Wayne a vorbit despre antipatia lui față de comunism, o raritate la Hollywood, deoarece mulți din industria divertismentului aveau legături sau simpatii secrete.

Stalin a aflat despre popularitatea lui Wayne de la regizorul sovietic Serghei Gerasimov, care a participat la o conferință de pace din New York City în 1949. El se temea că proeminența lui Wayne ar reprezenta o amenințare reală pentru misiunea sa și se presupune că a ordonat ca actorul să fie asasinat de către KGB.

Potrivit lui Michael Munn, istoric de film și autorul cărții „John Wayne – The Man Behind The Myth”, Wayne a aflat de complotul de asasinare, care urma să aibă loc la biroul său de la Hollywood. Când cei doi asasini au sosit, au fost întâmpinați de agenți ascunși ai FBI, care i-au predat pe cei doi lui Wayne și scenaristului Jimmy Grant.

Se presupune că cei doi i-au dus pe o plajă și au simulat o execuție, după care i-au spus FBI-ului să-i trimită înapoi în URSS. Cei doi, temându-se de repercusiunile care îi puteau aștepta acasă, au insistat să rămână în SUA și au devenit informatori FBI.

O altă încercare de a-l omorî pe John Wayne

John Wayne
Foto: Shutterstock

Au mai fost și alte incidente. Munn susține că alți agenți KGB au fost trimiși pe platoul filmului Hondo pentru a-l elimina pe Wayne după apariția sa în filmul anticomunist Big Jim McClain, în timp ce un lunetist capturat în Vietnam a pretins că a fost angajat de președintele chinez Mao pentru a-l ucide pe Wayne în timp ce era acolo pentru a se întâlni cu trupele de militari.

Prin toate acestea, se spune că Wayne a refuzat orice protecție din partea FBI, optând în schimb să se mute într-o casă cu un zid înconjurător mare. De asemenea, a pus cascadorii de la Hollywood să se infiltreze în celulele comuniste pentru a dezvălui orice comploturi împotriva lui. Se presupune că acest lucru a dezvăluit un potențial complot în 1955.

După moartea lui Stalin în 1953, succesorul său, Nikita Hrușciov, l-a contactat lui Wayne pentru a-i cere scuze și pentru a-l informa că ordinul pentru moartea lui a fost anulat.

Întrebarea este: de unde a obținut Munn aceste informații, întrucât Wayne nu a vorbit niciodată public despre tentativele de asasinat?

El susține că actorul și regizorul Orson Welles i le-a spus la o cină în 1983. Welles a susținut că a auzit povestea de la proeminentul regizor rus Serghei Bondachuk, pe care Gerasimov și colegul său regizor Alexei Kapler i-au confirmat-o.

El a susținut, de asemenea, că Wayne i-a spus personal că cascadorul Yakima Cannutt „i-a salvat viața”, probabil la începutul anilor 1950, și că însuși Cannutt i-a spus că FBI s-a întâlnit cu Wayne ca să discute despre complot.

„A spus că FBI a venit să-l anunțe pe John despre complot. John i-a spus FBI-ului să-i lase pe oameni să apară și se va ocupa el de ei”, a spus Munn.

A trimis într-adevăr Stalin agenți să-l ucidă pe John Wayne?

Sunt mulți care se îndoiesc că Stalin a trimis vreodată agenți KGB să-l asasineze pe Wayne, invocând o serie de inconsecvențe în povești.

Ei subliniază afirmația lui Wayne care spune că celulele comuniste din SUA complotează să-l omoare a venit la doi ani după moartea lui Stalin. Ei notează, de asemenea, faptul că nu era plauzibil ca agenții FBI să-i predea pe asasini lui Wayne, în special pentru o execuție simulată, și cred că acesta este un laitmotiv rusesc clasic.

De asemenea, nu există nicio mențiune despre tentativele de asasinat în dosarul FBI al lui Wayne. Dacă guvernul federal ar avea cunoștințe despre complot, putem să presupunem că ar exista documente despre acesta.

Cu toate acestea, cei cu acces la dosarul lui Wayne declară că nu există astfel de informații și nu există nicio indicație că documentele ar fi fost modificate.

S-ar putea să nu aflăm niciodată dacă aceste afirmații sunt adevărate, dar un lucru este cert: ele lucrează pentru a consolida imaginea publică pe care Wayne și-a creat-o pentru el însuși.

Vă recomandăm să citiți și:

Continuarea filmului „Dune”, aprobată de Legendary Entertainment și Warner Bros

Au trecut 14 ani de la moartea cineastului Ingmar Bergman

Patrick Swayze este de neînlocuit pentru partenera sa din „Dirty Dancing”

Motivul pentru care HBO Max a retras un film recompensat cu opt premii Oscar

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase