Primii hibrizi au fost creați de oameni în Mesopotamia antică. Erau „bestii extrem de valoroase”

22 01. 2022, 19:00
Sursa foto: Profimedia

Mesopotamienii foloseau hibrizi de măgari domesticiți și sălbatici pentru a trage carele de luptă în urmă cu 4.500 de ani, cu cel puțin 500 de ani înainte de creșterea cailor pentru acest scop, arată un nou studiu.

Analiza de ADN antic de la oasele de animale dezgropate în nordul Siriei elucidează un mister vechi și dezvăluie ce tip de animale erau „kunga”, descrise în surse antice drept animalele care trăgeau carele de luptă.

„De pe urme scheletelor, am știut că erau ecvide (animale similare cailor), însă nu se potriveau cu măsurătorile măgarilor și nici cu cele ale măgarilor sălbatici din Siria. Așadar, erau oarecum diferite, însă nu era clar care erau acele diferențe”, a explicat Eva-Maria Geigl, cercetător la Institutul Jacques Monod din Paris.

Animalele kunga, „bestii scumpe și extrem de valoroase”

Noul studiu arată că, de fapt, animalele kunga erau puternice și rapide. Totuși, animalele erau hibrizi sterili ai femelelor de măgari domestici și masculilor de măgari sălbaticie, numiți și onagri, o specie de ecvide nativă regiunii.

Documentele antice fac referire la kunga și le descriu ca „bestii scumpe și extrem de valoroase”, fapt ce ar putea fi explicat de procesele destul de dificile prin care erau create, a adăugat Geigl, potrivit Live Science.

Credit foto: G. Schwartz./Science Advances 2022

Având în vedere că animalele kunga erau sterile, la fel ca multe alte animale hibride, acestea trebuiau să fie produse prin împerecherea unei femele de măgar domesticit cu un mascul de măgar sălbatic, care trebuia să fie capturat.

Această sarcină era incredibil de dificilă pentru că măgarii sălbatici pot alerga mai repede decât măgarii și chiar kunga, fiind chiar imposibil de îmblânzit.

Aceștia au fost cei mai timpurii hibrizi din istorie

„Au folosit tehnici de bioinginerie cu acești hibrizi. Aceștia au fost cei mai timpurii hibrizi din istorie, din câte știm până acum, și au trebuit să o facă de fiecare dată pentru fiecare kunga. Asta explică de ce erau atât de valoroase” aceste animale, a precizat Geigl.

Un alt autor al studiului, Jill Weber, arheolog la Universitatea din Pennsylvania, SUA, a excavat oasele în urmă cu 10 ani. Weber propusese că animalele erau kunga datorită ădinților care prezentau urme de mușcături de hamuri și semne de uzură care arătau că au fost hrănite cu un scop, în loc să fie lăsate să pască în voia lor precum măgarii obișnuiți.

Animalele kunga puteau alerga mai repede decât caii, astfel că practica folosirii acestora pentru a trage carele de luptă a continuat probabil după introducerea cailor domesticiți în Mesopotamia, a explicat Weber.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cai putere – de ce încă mai folosim această unitate de măsură?

Caii sălbatici, o problemă pentru Australia. Oficialii vor să ucidă animalele, dar cercetătorii critică planul

Cum au schimbat caii viața amerindienilor?

Ce salariu şi beneficii are cel care îngrijeşte caii familiei regale din Anglia