Home » Natura » Procesul de împerechere și reproducere al scorpionilor este de-a dreptul fascinant și uneori terifiant

Procesul de împerechere și reproducere al scorpionilor este de-a dreptul fascinant și uneori terifiant

Ioana Matei 02.10.2021
Sursa foto: Zooborns/ Instagram

Să fii mămică de scorpioni poate fi o povară extrem de apăsătoare, mai ales atunci când ești nevoită să îți cari pe umeri cei 100 de pui.

Această practică a părinților scorpion este de-a dreptul fascinantă, ba chiar terifiantă, iar totul începe atunci când scorpionii decid să se împerecheze.

Mai întâi, femela și masculul scorpion se apucă reciproc de clești și încep să „danseze”, un proces care îi permite femelei să testeze forța masculului, iar masculul reușește astfel să găsească un loc potrivit pentru depozitarea pachetului cu lichid seminal care va fi mai apoi preluat de femelă.

Scorpionii se pot reproduce prin partenogeneză

După câteva minute, „dansul” se sfârșește și cei doi se despart. Însă, uneori, femela poate decide să mănânce masculul, deși asta se întâmplă mult mai rar decât am fi crezut până acum.

Un alt aspect interesant este că unele specii de scorpioni nu trebuie să se deranjeze cu întregul proces împerechere pentru a produce pui. Dacă situația nu le este favorabilă, scorpionii pot trece prin partenogeneză, o formă de reproducere în care ovulul devine embrion fără a fi nevoie de lichid seminal.

În funcție de specie, femelele scorpion pot trece printr-o perioadă de gestație de până la 18 luni înainte ca cei mici să fie născuți. Scorpionii au nevoie de perioade îndelungate de gestație pentru că, spre deosebire de majoritatea arahnidelor, scorpionii nasc pui vii, și nu depun ouă.

Uneori, femelele scorpion se înfruptă cu proprii pui

După ce puii sunt născuți, exoscheletele lor sunt încă foarte moi, așa că pot fi o masă delicioasă pentru prădători. Pentru a evita această soartă, puii se cațără pe membrele și cleștii mamei astfel încât să ajungă pe spatele său, rămânând acolo timp de câteva săptămâni până când exoscheletele lor se întăresc, potrivit Live Science.

Ocazional, mamei i se poate face poftă și mai mănâncă un pui sau doi dacă nu găsește hrană suficientă. Apoi, ciclul continuă, după ce exoscheletele puilor se întăresc aceștia coboară și se avântă în lume.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Brazilia este invadată de scorpioni veninoşi, fără o posibilitate reală de rezolvare a infestării

O nouă descoperire în peștera Movile, ecosistemul unic în lume aflat pe teritoriul României. Cine este „Regele Peșterii”

Cel mai vechi semn din lume cu denumirea unui loc a fost, în sfârșit, descifrat

Una dintre cele mai periculoase plante se găsește în Australia. Durerea provocată de aceasta poate dura chiar și zile