Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cai putere – de ce încă mai folosim această unitate de măsură?

Cai putere – de ce încă mai folosim această unitate de măsură?

Cai putere – de ce încă mai folosim această unitate de măsură?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.01.2022

Dacă cumpărați o mașină și nu aveți experiență cu măsurarea puterii sau a caracteristicilor vehiculului, este posibil să fiți derutat de una dintre capacitățile cheie ale vehiculului: cai putere.

Pe baza acestui termen, puteți presupune că un cal poate produce aproximativ 1 cal putere. Din punct de vedere lingvistic, are sens. Dar în realitate puterea unui cal și calul putere nu înseamnă deloc același lucru.

Așadar, câți cai putere poate produce un cal? Și cum a apărut acest termen?

Conform Live Science, puterea maximă a unui cal este de fapt mult mai apropiată de 15 cai putere. De fapt, un nume mai potrivit pentru unitate ar putea fi „puterea umană”, având în vedere că o persoană sănătoasă obișnuită poate produce puțin peste 1 cal putere.

Cum a apărut termenul de „cai putere”

Termenul fost folosit pentru prima dată la sfârșitul anilor 1700 de James Watt, un inginer scoțian cunoscut pentru motoarele cu abur emblematice și incredibil de eficiente. Căutând o modalitate de a-și face publicitate invențiilor, el a inventat o unitate de măsură care să arate efectiv superioritatea mașinilor sale cu abur în comparație cu ceva cu care oamenii erau familiarizați: caii.

Watt a stabilit (din observație personală, mai degrabă decât din studii științifice riguroase) că un cal de lucru ar putea întoarce o roată de moară de 144 de ori pe oră. Folosind acest număr, el a estimat că animalele erau capabile să împingă aproximativ 14.774,41 kilograme pe o distanță de 1 metru în fiecare minut. Pentru comoditate, el a rotunjit acest lucru la circa 15.000 de kilograme pe minut și așa s-a născut unitatea de măsură „cai putere”.

Lui Watt nu i-a păsat prea mult de acuratețea măsurătorii, ci doar de faptul că a evidențiat îmbunătățirile drastice ale productivității pe care cumpărătorii le-ar avea dacă și-ar cumpăra unul dintre motoarele lui cu abur. Mașinile sale erau într-adevăr mult mai puternice și mai fiabile decât caii și, ca urmare, foarte puțini oameni au pus la îndoială sau le-a păsat de veridicitatea calculelor sale.

De ce încă folosim cai putere?

Watt a fost, din toate punctele de vedere, un geniu al ingineriei și a fost atât de venerat de colegii săi încât, drept recunoaștere pentru faptele și eforturile sale de pionierat, unitatea de putere „watt” a fost numită după el în 1882.

cai putere
Foto: Shutterstock

Cu toate acestea, având în vedere că acum știm că un cal poate exercita mult mai mult de 1 cal putere, de ce folosim în continuare un termen pe care Watt l-a creat ca parte a unei campanii de marketing?

„Din cauza modului în care limba se schimbă mereu, există mai multe cuvinte care sunt înstrăinate de originile lor decât ar putea realiza oamenii”, a spus Eric Lacey, lector superior de limba engleză la Universitatea Winchester din Regatul Unit.

„Uneori cuvintele nu mai sunt exacte pentru că folosesc semnificații mai vechi. Nu există nimic înalt sau mare (high) la o autostradă (highway), acest cuvânt provine dintr-un sens mai vechi al lui „high”, care însemna „principal”, și prin urmare „highway” se traduce prin „drum principal”, a spus Lacey.

Acest tip de confuzie afectează multe dintre cuvintele noastre pentru măsurători.

Nimeni nu poate prezice ce termeni vor fi uitați și care vor rămâne în uz

„Există, de asemenea, multe alte unități de măsură care pur și simplu nu mai au sens pentru că, la fel ca în cazul „cailor putere”, acestea s-au bazat pe estimări care ar putea fi variabile sau greșite”, a spus Lacey.

„Un „acru”, de exemplu, a fost aproximativ unitatea de pământ care ar putea fi arată de o persoană cu un singur jug ​​de boi într-o zi, adică aproximativ 4.426 de metri pătrați. Totuși, aceasta putea fi mai mare sau mai mică, în funcție de tipul de plug, de forma pământului și de cât de solicitant era stăpânul”.

Sensul unui cuvânt poate fi modificat sau uitat pe măsură ce trece timpul, dar ce face ca un termen să persiste? De ce unele cuvinte sunt date uitării, în timp ce altele, cum ar fi „cai putere”, devin omniprezente?

„Acesta este Sfântul Graal al lingvisticii! Dacă am putea prezice cu exactitate ce cuvinte ar fi înrădăcinate în mintea oamenilor, am câștiga o avere oferindu-le industriei de publicitate”, a spus Lacey.

„Lucrul crucial de reținut aici este că cuvintele pe care oamenii le folosesc sunt ghidate de două lucruri: indivizi și modul în care interacționează.

Un exemplu frumos al unui cuvânt care este ceea ce spune că este

Indivizii pot evita cuvinte precum insultele pentru că au semnificații problematice sau conotații negative sau pot selecta cuvinte pentru că le plac noile lor semnificații sau modul în care sună, a spus Lacey.

„În al doilea rând, indivizii pot selecta anumite cuvinte din cauza imaginii de ansamblu a diferitelor lor interacțiuni: ar putea participa la tendințele sociale, sau pot răspunde la evenimente culturale sau ar încerca să imite vocabularul unei persoane pe care o admiră”, a spus Lacey.

La nivel de grup, oamenii pot folosi cuvinte pentru a-și semnala identitățile și valorile, pentru a arăta că sunt la curent cu „moda” sau pentru a ridiculiza ceva.

„În acest context, putem vedea cum a supraviețuit un cuvânt [important din punct de vedere cultural] precum „cai putere”, a spus Lacey.

„În cazul în care caii nu ar fi fost cele mai evidente surse de energie industrială la începutul secolului al XIX-lea, este îndoielnic că termenul ar fi fost la fel de popular, dar faptul că un singur cuvânt ar putea să transmită redundanța dorită a vechiului și, în același timp, să introducă noul a însemnat că a ajuns în centrul atenției tuturor”, a adăugat lingvistul.

Când a fost întrebat dacă ar fi de acord cu rebrandingul „cai putere” în „putere umană”, Lacey a spus: „Ca lingvist, aș fi foarte fericit cu asta!”.

Ar fi un exemplu frumos al unui cuvânt care este ceea ce spune că este și ar fi mai semnificativ ca unitate de măsură, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Genetica dezvăluie locul de unde a provenit strămoșul tuturor cailor moderni

Cine a construit, de fapt, piramidele uimitoare din Egipt?

De ce roșul și albastru sunt colorile folosite de cele două partide din SUA?

Ce reprezintă, de fapt, ultima cifră din CNP-ul tău! Sigur nu ştiai asta

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase