Home » Istorie » Castelul Predjama și legenda industriașului asasinat în timp ce se afla în latrină

Castelul Predjama și legenda industriașului asasinat în timp ce se afla în latrină

Castelul Predjama și legenda industriașului asasinat în timp ce se afla în latrină
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.01.2022

Construit direct în fațada unei stânci, Castelul Predjama, sau Predjamski grad în slovenă, a fost considerat aproape imposibil de penetrat atunci când a fost ridicat în secolul al XIII-lea.

Cu toate acestea, câteva secole mai târziu, fortificațiile structurii au fost testate atunci când un industriaș a declanșat un război cu Habsburgii și a fost forțat să se ascundă în castel timp de un an, scrie Atlas Obscura.

Potrivit legendelor, Erazem Lueger și familia sa preluaseră structura gotică la sfârșitul secolului al XV-lea. Acaparând moșii și influență, Erazem ajunsese un cunoscut industriaș în regiune. Totuși, Erazem a devenit curând prea plin de sine, omorând o rudă a lui Frederic al III-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman. Cu toate forțele sale, Frederic l-a vânat pe Lueger și l-a forțat să se ascundă în castelul său.

Un tunel secret făcea legătura între Castelul Predjama și o peșteră din apropiere

În ciuda forțelor cu mult superioare ale împăratului, rebelul Lueger dispunea de iscusință, dar și de un tunel secret care făcea legătura între Castelul Predjama și peștera Postojna din apropiere. Timp de un an și o zi, Lueger s-a putut furișa din castel în voie. Astfel, acesta își refăcea stocurile cu alimente și băutură dintr-un oraș din apropiere. În cele din urmă, după ce a supraviețuit atât de mult timp, Lueger a fost dat în vileag chiar de către unul dintre servitorii săi.

Sursa foto: Shutterstock

După ce l-a așteptat pe Lueger să folosească latrina din fațada exterioară a castelului, servitorul a dat de veste și o singură lovitură de tun l-a aruncat pe industriaș în aer.

Peștera de sub Castelul Predjama găzduiește o colonie de lilieci

Castelul Predjama a fost complet reconstruit de mai multe ori de-a lungul anilor. Dispunând și de stilul renascentist, fațada gotică și legenda lui Erazem Lueger sunt adesea uitate.

Cu toate acestea, peștera Postojna continuă să fie folosită și astăzi, permițând vizitatorilor să retrăiască asediul și momentele de teamă trăite un cavaler care a supărat familia regală europeană greșită. Un alt aspect interesant este că peștera de sub castel găzduiește o colonie de lilieci.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un mozaic galo-roman, de excepție, a fost găsit sub grajdul unui castel

Adevăratul castel al lui Dracula, vampirul fictiv al lui Bram Stoker

Castelul Bethlen din Criș, cel mai frumos castel renascentist din Transilvania

Castelul Houska, o structură gotică care păzește una dintre porțile iadului. Ce au ascuns naziștii aici

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase