Home » Cultură » Castelul Bethlen din Criș, cel mai frumos castel renascentist din Transilvania

Castelul Bethlen din Criș, cel mai frumos castel renascentist din Transilvania

Castelul Bethlen din Criș, cel mai frumos castel renascentist din Transilvania
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.08.2021

Castelul Bethlen din satul Criș (la 18 kilometri distanță de Sighișoara) a fost construit între secolele XIV și XVIII, structura fiind ridicată în stil renascentist transilvănean, cu scop de reședință nobiliară fortificată. De asemenea, Castelul Bethlen este cel mai frumos castel renascentist din Transilvania.

Castelul Bethlen are o incintă fortificată în plan pătrat, bastioane circulare și un turn de intrare pătrat, structura fiind tipică stilului arhitectural militar medieval târziu.

Castelul are două niveluri, un turn circular impresionant cunoscut drept Turnul Arcașilor și o logie cu elemente semicirculare care se sprijină pe coloane cilindrice. După finalizarea lucrărilor de construire, Castelul Bethlen a fost completat și cu o semi-incintă cu bastioane.

Castelul Bethlen, construit de una dintre cele mai mari și mai vechi familii de aristocrați

Satul Criș, situat la 18 kilometri distanță de Sighișoara și aflat în administrarea comunei Daneș, a fost marcat de prezența uneia dintre cele mai mari și mai vechi familii de aristocrați, familia Bethlen. Potrivit unei legende locale, într-o prăpastie din Criș trăia un balaur care cerea mereu jertfe, fie animale sau oameni, de la localnici. Însă, familia Bethlen a construit aici un castel și i-a salvat pe localnici de la foametea cruntă.

Sursa foto: Shutterstock

Conform legendei, un strămoș al familiei Bethlen a înfrânt balaurul, după ce l-a păcălit cu o blană de oaie umplută cu var nestins dintr-o mină de calcar din împrejurimi. Atunci când balaurul a înghițit blana, varul a devenit fierbinte în stomacul bestiei și a ucis-o. Tocmai de aceea, în blazonul familiei Bethlen se regăsește și un balaur.

Familia Bethlen a părăsit castelul în 1944

Familia Bethlen a părăsit castelul în anul 1944, structura ajungând în proprietatea statului și într-o stare avansată de degradare pe timpul regimului comunist. Castelul a fost recuperat de către descendenții familiei Bethlen în anul 2007, iar în 2014 acesta a fost pus la dispoziția Fundației Sfântul Francisc din Deva pentru următorii 50 de ani. Astfel, fundația desfășoară lucrări de renovare la castel, iar structura devine un centru cultural și turistic.

Chiar dacă satul Criș și Castelul Bethlen nu pot fi accesate decât prin intermediul unui drum aflat într-o stare destul de precară, vizitarea acestor meleaguri legendare se merită cu siguranță.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, una dintre cele mai frumoase clădiri din Iași

Castelul Banffy din Bonțida, cunoscut cândva drept Versailles de Transilvania

Castelul Iulia Hașdeu de la Câmpina, iubirea nemărginită a unui tată

Castelul Cantacuzino din Bușteni, palatul în stil neoromânesc construit de Nababul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase