Home » Istorie » Eben Byers, industriașul care a băut suc radioactiv până i s-au sfărâmat oasele și i-a ieșit maxilarul

Eben Byers, industriașul care a băut suc radioactiv până i s-au sfărâmat oasele și i-a ieșit maxilarul

Eben Byers, industriașul care a băut suc radioactiv până i s-au sfărâmat oasele și i-a ieșit maxilarul
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 14.02.2021

La începutul secolului al XX-lea, consumul de produse pe bază de materiale radioactive era la modă.

La 1 martie 1896, fizicianul francez Henri Becquerel a descoperit proprietățile radioactive ale uraniului. La scurt timp după aceea, s-a constatat că și poloniul, toriul și radiul emiteau radiații, Marie Curie inventând pentru prima dată termenul de radioactivitate.

Oamenii au început astfel să creeze produse radioactive, inclusiv pentru consumul uman.

Un astfel de produs a devenit preferatul lui Eben Byers, atlet și mogul al oțelului. Byers era cunoscut pentru că a câștigat și campionatul american de golf pentru amatori din 1906.

În 1927, a căzut dintr-un pat de tren și s-a rănit în zona genitală, ceea ce l-a afectat atât din punct de vedere al activității sportive, cât și sexuale.

Pentru calmarea durerii, medicul său i-a prescris o băutură numită Radithor, inventată de William J.A. Bailey, care le oferea doctorilor bani pentru fiecare băutură pe care o prescriau, notează IFL Science.

Radithor, băutura scumpă pe bază de radiu

Durerea lui Byers a trecut și el a fost convins că se datorează Radithor, care era în esență radiu diluat în apă. De atunci, a fost convins de beneficiile băuturii și le-a trimis sticle din sucul mortal inclusiv colegilor de afaceri, iubitelor și chiar și-a hrănit caii de curse cu el. La rândul său, a băut 1.400 de sticle de câte 15 mililitri din băutura scumpă.

Autoritățile de reglementare de atunci nu erau convinse de efectele dăunătoare ale radioactivității și din această cauză nu au luat măsuri pentru a opri comercializarea acestor produse.

După câțiva ani de expunere la sucul radioactiv, Eben Byers a început să slăbească, să aibă dureri de cap și să îi cadă dinții. Totodată, oasele au început să i se fisureze.

În 1931, autoritățile de reglementare au început să conștientizeze că radiațiile sunt rele pentru organismul uman și l-au întrebat pe Byers dacă ar vrea să depună mărturie la audieri.

În acel moment era însă mult prea bolnav pentru a merge într-o sală de judecată, astfel că a trimis o declarație prin intermediul avocatului său.

A rămas fără maxilare din cauza expunerii la radiații

A transmis că „maxilarul superior, cu excepția celor doi dinți din față, și cea mai mare parte a maxilarului inferior i-au fost scoase”. În afară de aceasta, avocatul a raportat că „toate țesuturile osoase rămase în corpul lui se dezintegrau, iar în creier se formau găuri”.

A fost înștiințat că se afla în faza terminală cu numai câteva săptămâni înainte să moară, la vârstă de 51 de ani. La momentul acela mai avea numai șase dinți. Eben Byers a fost îngropat într-un sicriu de plumb.

După moartea sa, mulți medici au depus mărturie despre efectele negative ale radiațiilor, contribuind în cele din urmă la interzicerea produselor radioactive.

Până în 1949, când a murit în urma unui cancer de vezică urinară, inventatorul băuturii a insistat că Radithor era sigur. 20 de ani mai târziu, când cercetătorii medicali i-au dezgropat cadavrul, au constat că fusese distrus de radiații, iar rămășițele sale încă erau calde.

Vă recomandăm să citiți și:

Conform unei noi tehnici de detectare a radiaţiilor, oamenii se află într-un pericol mai mare decât s-a crezut anterior

Nivelurile de radiații de la Cernobîl sunt încă dăunătoare

Emisile de radiaţii ale unei găuri negre supermasive sunt îndreptate către Pământ

La peste 80 de ani de la moartea sa, rămăşiţele şi obiectele Mariei Curie sunt încă extrem de radioactive

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase