Home » Istorie » Rămășițele unui mamut lânos, precum și alte animale din era glaciară, descoperite la un șantier

Rămășițele unui mamut lânos, precum și alte animale din era glaciară, descoperite la un șantier

Credit foto: Shereford
Publicat: 04.02.2022

Rămășițele unui mamut lânos au fost descoperite într-o peșteră din Devon, Regatul Unit printre alte „relicve” din era glaciară.

Oasele, printre care și ale unor rinoceri păroși, lupi și hiene, aparțin ultimei ere glaciare, adică într-o perioadă cuprinsă între acum 30.000 și 60.000 de ani.

Descoperirile au fost realizate în timpul lucrărilor efectuate pentru ridicarea unui nou oraș în apropiere de Plymouth. Arheologul șef Rob Bourn alocă o „importanță națională” acestor descoperiri. În calitatea sa de consultant pe probleme de arheologie și patrimoniu, Bourn crede că acesta a fost un „noroc” peste care dai o singură dată în viață, potrivit BBC.

Descoperiri făcute din greșeală

Lucrările de construcție efectuate în zonă au fost singurul motiv pentru care aceste rămășițe au fost descoperite. Este surprinzător cum acestea au rămas ascunse atât de multă vreme. Identificarea acestora, într-o asemenea bună condiție, marchează o coincidență ciudată și specială.

Credit foto: Shutterstock

Excavările au scos la iveală rămășițele animale într-o zonă din apropiere de Sherford. Echipa de arheologi a descoperit până acum oasele unui mamut lânos, dar și a unui rinocer lânos. Alături de acestea a mai fost găsit un schelet aproape complet al unul lup preistoric, dar și oase de la hiene, cai, cerbi sau vulpi roșii.

Oasele sunt acum studiate de academicieni, dar acestea vor fi predate mai apoi noului muzeu din Plymouth, numit The Box.

Cercetările continuă după descoperirea „excepțională”

Consorțiul Shereford, echipa din spatele dezvoltării noului oraș, și-a exprimat intenția de a nu afecta zona subterană în care au fost descoperite oasele, de continuarea lucrărilor de construire. Dar intrarea nu a fost astupată, deși s-au făcut declarații în acest sens.

Duncan Wilson, director executiv la Historic England, a catalogat descoperirea drept „excepțională”. Redescoperirea unor rămășițe parțiale ale unor specii atât de variate oferă o imagine de ansamblu asupra animalelor care au cutreierat Britania glaciară, acum câteva mii de ani, dar și o înțelegere mai bună asupra mediului și climei din acea perioadă.

Vă mai recomandăm și:

Arheologii au excavat o statuie din epoca romană în centrul orașului antic Veria

Un mamut lânos pe nume Kik a mers atât de mult în viața sa încât să înconjoare Pământul de două ori

Scheletul unui cal „de la ultima eră glaciară” descoperit în Utah nu este ceea ce au crezut cercetătorii

Cum au reușit lupii cenușii să supraviețuiască erei glaciare, când multe alte animale au dispărut

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase