Home » Istorie » Arheologii au excavat o statuie din epoca romană în centrul orașului antic Veria

Arheologii au excavat o statuie din epoca romană în centrul orașului antic Veria

Arheologii au excavat o statuie din epoca romană în centrul orașului antic Veria
Credit foto: Ministerul Culturii și Sportului din Grecia
Publicat: 11.01.2022

Arheologii care efectuează săpături în centrul orașului antic Veria din nordul Greciei au descoperit o statuie din epoca romană din secolul al II-lea sau începutul secolului al III-lea d.Hr.

Orașul Veria, cunoscut în antichitate sub numele de Beroea, este cunoscut prin faptul că ar fi fost numit de creatorul său mitic Beres (scris și Pheres), atingând apogeul în perioada elenistică sub domnia dinastiei Antigonide, scrie HeritageDaily.

Orașul s-a predat Imperiului Roman în 168 î.Hr. în urma bătăliei de la Pydna, devenind un centru ceremonial și una dintre cele două capitale ale provinciei romane Macedonia.

O statuie din epoca romană care nu a fost terminată

Conform unei declarații emise de Ministerul Grec al Culturii, arheologii efectuau săpături în apropierea sitului Agios Patapios, unde au descoperit o statuie de marmură a unui tânăr cu un corp atletic, îmbrăcat parțial într-o mantie.

Această statuie din epoca romană, care are aproape un metru înălțime, nu are cap, așa că arheologii nu pot determina pe cine înfățișează, deși figurile tradiționale dezbrăcate din arta statuară greacă reprezintă în mod normal zei sau sportivi.

Arheologii sugerează că sculptorul avea în mod clar o mare experiență în ceea ce făcea, subliniind trăsături care amintesc de modelele și imaginile clasice ale statuilor legate de Apollo sau Hermes; un reprezentant al Ministerului Grec al Culturii a spus despre descoperire: „Este opera unui meșter foarte priceput care, evident, nu a mai terminat ce a început”.

Vă recomandăm să citiți și:

Un glob ceresc din secolul al VII-lea a fost restaurat și arată spectaculos

Cele mai faimoase viori din lume au fost tratate cu un amestec chimic secret

14 urmași din prezent ai lui Leonardo da Vinci, descoperiți în urma cercetării ADN-ului geniului Renașterii

Un templu al zeiței Afrodita, vechi de 2.500 de ani, a fost dezgropat în Turcia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase